mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konec ere Janeza Zemljariča: odkrili smo, kam je izpuhtel nekdanji šef slovenske Udbe

Deli na:
Konec ere Janeza Zemljariča: odkrili smo, kam je izpuhtel nekdanji šef slovenske Udbe

Janez Zemljarič - Foto: Primož Lavre

Kje so časi, ko si je nekoč v vse najpomembnejše projekte vpleten vplivni Janez Zemljarič privoščil jubilejno rojstnodnevno praznovanje v poročni dvorani ptujske mestne hiše? Prosti čas, ki bi ga lahko imel v izobilju, saj je bil formalno upokojen od leta 1989, je raje preživljal v prostorih svojega podjetja Eti par v stolpnici WTC.

Novinarji, ki smo želeli izvedeti več, kot je bil Zemljarič pripravljen povedati, nismo bili zaželeni. Njegov fizični obračun s televizijskim snemalcem ostaja nepozabljen.

S kom si je 95-letni Janez Zemljarič še pred tremi leti obetal nove poslovne izzive in kje je danes? Kaj nam je o njem povedala njegova žena Tina Tomlje, ki še vedno živi v družinski hiši v Murglah ter njegov prijatelj, s katerim sta se redno srečevala v zadnjih dveh letih? Kdo vse se je z njim družil, ko je bil še aktiven in koga je vabil na svoje rojstnodnevne zabave?

Zakaj si je nakopal kazensko ovadbe in celo hišno preiskavo? Kakšni so bili razlogi, da se je odločil za tožbo Reporterjevega novinarja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta in zakaj je izgubil tožbo?


Zaradi poskusa lobističnega vplivanja na izbiro ponudnika za vzdrževanje mrežne opreme NIL podatkovne storitve, četudi je bila njegova ponudba kar za petino dražja od ponudbe Telekoma, je Zemljariča prijavil komisiji za preprečevanje korupcije nekdanji minister Aleš Šabeder.

Drugače je bilo v primeru nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivavška v času vlade Mira Cerarja, ki lobističnih stikov z Zemljaričem ni prijavil. Zakaj sta se srečala, kaj je hotel Zemljarič od ministra za gospodarstvo?

Katere pomembne partijske funkcije je Zemljarič opravljal do upokojitve 1989 in kakšna je bila njegova vloga v primeru atentata v Velikovcu, ki ga je izvedla tedanja SDV (Služba državne varnosti)?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24