luka doncic anamaria goltes Svet24.si

FOTO: Anamaria objavila fotografijo in Luki ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

Pixabay Odkrito.si

37-letnik se je zbudil in bil prepričan, da je ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Kako se je na Primoževo zmaga odzvala njegova ...

Slovenija

Janša cepljene, prebolele in testirane vabi na državno proslavo na Trgu republike

Deli na:
Janša cepljene, prebolele in testirane vabi na državno proslavo na Trgu republike

Janez Janša - Foto: Twitter/Vlada RS

Čas osamosvojitve in razglasitve samostojnosti pred 30 leti je za Slovence, "ki imamo Slovenijo radi, sveti čas". "Gre namreč za čas, ki ne glede na politična ali druga prepričanja ne deli in ga zato vedno radi praznujemo in se ga z veseljem spominjamo," je v Grosupljem dejal premier Janez Janša.

Spomnil je, da je bila odločitev za samostojno državo na plebiscitu sprejeta z veliko večino in enotnostjo, kakršne ni dosegla marsikatera druga država. Iz te takratne enotnosti črpamo moč in pogum še danes, ko gre za težke odločitve, je dejal na proslavi, ki jo je ob občinskem prazniku in 30-letnici samostojne države pripravila Občina Grosuplje.

Časi osamosvajanja so bili po Janševih besedah zahtevni, nekateri so zanjo žrtvovali celo največ, kar je mogoče, življenje, kljub temu pa smo plačali "relativno nizko ceno". "Če danes vemo, kaj se je pozneje dogajajo na ozemlju nekdanje države, potem lahko rečemo, da smo korake k osamosvojitvi naredili pravočasno in da smo jih naredili na način, ki je omogočal, da je bila cena relativno nizka," je dejal.


V zadnjih 30 letih je po besedah Janše ostala neizkoriščena marsikatera priložnost, vseeno pa je bil dosežen neprimerljiv napredek. "Danes je Slovenija obdana s štirimi sosedami, ki so v EU in zvezi Nato, naša varnost je neprimerljivo večja, prav tako možnosti za razvoj," je dejal.

"Ko smo šli iz Jugoslavije, smo bili nekje na 27 odstotkih standarda Avstrije, že leta 2008 pa smo prišli na 91 odstotkov povprečja EU. Trenutno imamo eno najvišjih gospodarskih rasti, imamo manj brezposelnih kot dve leti nazaj in dobre načrte za prihodnost," je ponazoril in dodal, da lahko tako samozavestno gledamo v naslednjih 30 let.

Na koncu je vse povabil na petkovo državno proslavo na Trgu republike v Ljubljani, ki bo po nekem obdobju "omejitvenih ukrepov znova čas in prostor druženja". Povedal je, da so na proslavo vabljeni vsi, pri čemer je edini pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Proslava bo namenjena tudi obeležitvi skorajšnjega prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato bo na njej zbrane pozdravil in nagovoril tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, proslave pa se bodo udeležili tudi nekateri predsedniki vlad sosednjih držav, je povedal Janša.

Loading...