ivo1 Svet24.si

»Če bi Jernej Šugman dvakrat, trikrat rekel ne,...

Eli Hart, Tory Hart Svet24.si

Ustavili so jo in v prtljažniku našli truplo ...

počivalšek Necenzurirano

Stotisoče evrov za nedelujoče aplikacije akterju...

lojze peterle pl1 Reporter.si

Lojze Peterle: Janša je odprl vse mogoče fronte,...

doncic Ekipa24.si

Morali so držati Dončića! Zgodilo se je po ...

antonija-in-srećko Njena.si

Antonija in Srećko slavila prvo obletnico poroke

tavares Ekipa24.si

Opa! 'Mi smo Maribor!' tudi z vrha 'nove' ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maršal Twito, Šarec kot oefarski partijec in Zorčič izdajalec

Deli na:
Maršal Twito, Šarec kot oefarski partijec in Zorčič izdajalec

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

»Danes niso časi za tako imenovano pahorjanstvo, ampak so časi, ko se je treba odločiti, na kateri strani si.« Tako je Marjan Šarec pozval na okope, ker predsednik državnega zbora Igor Zorčič ni sledil obstrukciji seje državnega zbora. Ali ni mar Milan Kučan napovedal, da je zdaj čas opredeljevanja in ne čas za sanje? To je bilo pred tridesetimi leti, danes je nov dan.

Šarec je nastopil kot kak oefarski partijec med revolucijo: ni mogoče biti sredinec, si naš, ali pa si sovražnik. Zorčič je kot izdajalec pokazal svoj pravi obraz, namesto da bi še sam pridal k večjem kaosu.

Moti me, ker vlada tako rada vlada z odloki in ne z zakoni. Na začetku pandemije je bilo to razumljivo, potem pa je bilo dovolj časa, da bi lahko zaposlila državni zbor; vse preveč ga je puščala vnemar, včasih celo »obstruirala« Dobila je temu primeren ukor ustavnega sodišča, čemur je opozicija z veseljem pritrjevala.

Ko pa je za oktobrsko sejo vlada predlagala parlamentu niz zakonov, so Kulovi poslanci pozabili na svoje zamere do vladanja z odloki. Zdaj so oni obstruirali delo državnega zbora. Pa čeprav je bil na seji tudi opozicijski predlog za gradnjo deset tisoč najemnih stanovanj.


Priznam, bil sem presenečen, ko je Pahor za ustavnega sodnika predlagal Roka Svetliča. Z njim sem imel daljši pogovor za naslovom Ko populisti promovirajo človekove pravice, je čas, da se zamislimo. A če je Pahor zanj zbral dovolj podpore, bo pač ustavni sodnik, sem si mislil. Potegoval se je že je za varuha človekovih pravic in vztrajno večkrat za ustavnega sodnika.

Poznam v temeljnih obrisih Svetličeve publicistične časnikarske zapise in nekatere monografije. Poenostavljeno rečeno, je človek razsvetljenstva, hegeljanec, oster kritik pri nas dominantnega levičarsko-marksističnega diskurza obteženega z odrešenjskimi utopičnimi idejami. Svetlič je odprta knjiga. Ko je predsedniku republike na posvetovanju skupina nepovezanih poslancev zagotovila, da ima podporo, so vedeli, kaj so povedali Borutu Pahorju.

Foto: Bobo - Predsednik vlade Marjan Šarec.Po tem pa ne kdorkoli »zatvitari« in nepovezani poslanci na čelu z Janjo Slugo začno stokati, da o ustavnem sodniku ne sme biti niti najmanjšega dvoma. Ve se je, kdo je Svetlič, tudi za njegovo dovolj ostro in žolčno polemiko denimo z Matevžem Krivicem. Kdor tega ne ve, nima kaj iskati v poslanskih klopeh. O tem bi ne melo biti najmanjšega dvoma.

Prof. Saša Zagorc z ljubljanske pravne fakultete glede svojega tvita, ki je rezultiral v učinkoviti diskvalifikaciji (likvidacija se ima še zgoditi v državnem zboru, razpustil se še ni), v medijih obstruira vsakršno javno nastopanje in pojasnjevanje. Dosegel je svoje. Tako kot mnogi tviteraši na čelu z maršalom Twitom.