muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

rok-snežič Necenzurirano

Ob zlorabi Martina Krpana se Levstik obrača v ...

svegl02 Reporter.si

Šikaniranja pri delu na RTV Slovenija ne ...

doncic dallas pm Ekipa24.si

V srce! Dončić igral s športnimi čevlji, ...

Ana Klašnja in Marjetka Vovk Njena.si

Ana Klašnja, kot lik iz pravljice: Ni res, da ...

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janševa ekipa na TV Slovenija pripeljala »ta prave« novinarje za novo oddajo Panorama: zanjo šlo dobrih sto tisočakov

Deli na:
Janševa ekipa na TV Slovenija pripeljala »ta prave« novinarje za novo oddajo Panorama: zanjo šlo dobrih sto tisočakov

Plakat za Panoramo, novo oddajo TV Slovenija. - Foto: bralec Reporterja

Za oddajo Panorama, ki bo na sporedu 30. maja, so na RTVS porabili dobrih sto tisočakov, dva urednika so zaposlili za nedoločen čas, tri novinarje pa za določen čas.

Informativna oddaja Panorama na drugem programu TVS med 19.55 in 20.55 bi se morala odvrteti že v ponedeljek, 28. februarja, zdaj pa naj bi končno prišla na spored v ponedeljek, 30. maja.

Kot je mogoče sklepati po plakatih, s katerimi so takrat promovirali oddajo, naj bi jo vodili David Urankar, Andreja Gregorič, Nejc Krevs, Karin Sabadin in Liza Praprotnik. Kot smo takrat poročali, so za oddajo začasno zaposlili urednika Vineta Bešterja, ki je zgolj lepo uredil studio.

Med drugim naj bi na TVS prišli Jaka Elikan, Marko Milenković, Gašper Petovar, Ana Gajič, Vera Ladžić in že omenjena Liza Praprotnik. Vsi naj bi imeli izkušnje z delom na komercialnih televizijah, od Kanala A do Planet TV. Na zadnji seji programskega sveta so govorili o 28 novinarjih, ki naj bi delalo drugi informativni program, nekateri so seveda prišli iz hiše.

Najbolj vpliven član programskega sveta Slavko Kmetič, ki je poseben poverjenik SDS za javno RTV, pa se je pred tedni na javni tribuni, ki jo je prenašala strankarska Nova24TV, hvalil, da so na razpisu iskali 20 novih novinarjev, našli so jih deset, »od tega štiri ali pet ta pravih«.Z javnega zavoda so nam odgovorili, da je TV Slovenija za oddajo Panorama in druge oddaje v večernem informativnem bloku na TV SLO 2 morala preurediti studio 5 in urediti osrednjo redakcijo: »Informativni program TV SLO je za potrebe dnevnoinformativnih oddaj zadnjič preuredil studio leta 2012 in v ta namen porabil približno 1,5 milijona evrov. Deset let pozneje smo poskušali bolj racionalno porabiti davkoplačevalska sredstva. Za potrebe novega večernega informativnega bloka, kamor uvrščamo tudi oddajo Panorama, smo preuredili in posodobili stari studio 5 in v ta namen investirali 75.161 evrov brez DDV.

Ker gre pri novem projektu za sodobne novičarske TV-oddaje, smo za sodelavce potrebovali tudi nove prostore osrednje redakcije. Informativni program TV Slovenija do zdaj ni imel niti enega prostora osrednje redakcije (newsroom), kjer bi uredniki, voditelji in vsi novinarji skupaj v istem prostoru ustvarjali oddajo, tako kot je to že desetletja v navadi na BBC, ORF ali ZDF. Zato smo zgradili novo osrednjo redakcijo, adaptacija prostorov pa je znašala 26.173 evrov. Vse investicije so bile opravljene v okviru rednega plana investicij, ki po finančnem načrtu 2022 znaša 11,8 milijona evrov.«

Na vprašanje, koliko dodatnih novinarjev, urednikov in drugega kadra je TV Slovenija zaposlila in kje zdaj delajo, so nam odgovorili, da je Informativni program TV Slovenija zaposlil enega urednika in enega urednika novinarja za nedoločen čas ter tri novinarje za določen čas.

»Vsi so zaposleni s pripravo pilotnih oddaj novega večernega informativnega bloka na TV SLO 2. Pilotne oddaje so bile mogoče zato, ker smo uspešno zaključili vse priprave. Ekipe Panorame in drugih novih oddaj čakajo na odobritev programskega sveta RTV Slovenija za uvrstitev v program.«