Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo bo zaščitil tiskane medije? Čas je za državno pomoč tudi tem medijem

Deli na:
Kdo bo zaščitil tiskane medije? Čas je za državno pomoč tudi tem medijem

Fotografija je simbolična. - Foto: Primož Lavre

Po javnih servisih RTV Slovenija in STA je čas za državno pomoč tudi tiskanim medijem, ki so zaradi omejitvenih ukrepov v času kovida utrpeli hudo škodo, v času energetske krize pa se je njihov položaj še poslabšal.

Prejšnja vlada Janeza Janše jih je hotela uničiti, vlado Roberta Goloba pa bolj kot usoda novinarjev skrbijo plače javnih uslužbencev. Ministrstvo za kulturo medtem čaka na krovni evropski akt, čeprav je večina evropskih držav medtem že zaščitilo svoje tiskane medije.

Položaj tiskanih medijev se je še posebej poslabšal v času epidemije kovid-19, ko so države njihovo dejavnost še bolj omejile z omejitvenimi ukrepi. Zlasti v Sloveniji je prejšnja vlada, ki je medijem že tako ni bila naklonjena, zdravstveno krizo zlorabila za obračun s tiskom.

Največje težave so imeli z distribucijo, saj so bile mnoge trgovine zaprte, poleg tega so bili precej časa zaprti tudi kioski, ker so vladni ukrepi prepovedali delovanje trgovin, ki so bile manjše od določene kvadrature. Poleg tega so imeli težave tudi pri raznašanju časopisov.

Dodatno jih je vlada onemogočala s prepovedjo dostopa do tiskanih medijev v javnih prostorih, kot so frizerski saloni, zdravstvenih ordinacije ali kavarne, potem ko so že lahko bile odprte.



Medtem ko je gostincem in turističnim podjetjem vlada pomagala s številnimi ukrepi, med drugim tudi s turističnimi boni za sto evrov, ki so jih državljani lahko unovčili v hotelih, penzionih in gostilnah, mediji niso dobili nobene posebne pomoči niti odškodnine zaradi omejevanja distribucije.

Položaj tiskanih medijev je poslabšala tudi odločitev Pošte, da ob sobotah ne bo več raznašala pošiljk, v manjših krajih pa jih pošilja vsak drugi dan in šele popoldne. Pišemo tudi, kako na račun novinarskih avtorskih prispevkov živijo agencije za kliping in telekomunikacijski operaterji.

Objavljamo, kakšni so ukrepi evropskih držav za zaščito domačega tiska, npr. v Avstriji, Nemčiji, Franciji in skandinavskih državah; kje so države tiskane medije obdavčile z ničelno stopnjo, kje vse je tisk manj obdavčen kot v Sloveniji. Gre za države, ki so večje od Slovenije, a vendarle se zavedajo, da tiskanih medijev ne morejo prepustiti zgolj trgu.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24