Revija Reporter
Slovenija

Končno izguba licence za razvpito prevozno podjetje, ki je bilo v lasti žužemberškega župana Škufce?

Nenad Glücks
6.951

13. apr. 2022 6:00

Deli na:

Podjetje FS prevozi, storitve in trgovina je med februarjem 2010 in junijem 2011 od ministrstva za promet neupravičeno pridobilo finančne kompenzacije.

JA

Na Gospodarski zbornici Slovenije so nam potrdili: za prevozniško podjetje FS prevozi iz Žužemberka so začeli postopek odvzema licence za izvajanje javnih prevozov. Ker je bila družba obsojena za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobivanju posojila ali ugodnosti, je v skladu z zakonom o prevozih v cestnem prometu izgubila ugled, to pa je podlaga za odvzem licence.

Miniti je moralo več kot štiri mesece, odkar je bilo prevozniško podjetje FS prevozi (opravljajo avtobusne prevoze) pravnomočno spoznano za krivo storitve omenjenega kaznivega dejanja, da se je na GZS končno začel postopek odvzema licence za izvajanje javnih prevozov. Za zamudo sicer ni odgovorna GZS, pač pa so bili sodniški zapleti.

Gre za obsodbo okrajnega sodišča v Novem mestu, potrdilo jo je novembra lani višje sodišče v Ljubljani. V firmi so namreč pred leti z goljufanjem pridobili prek 77 tisoč evrov državnih sredstev. Družba je bila v lasti dolgoletnega župana občine Žužemberk Franca Škufce. Med županovanjem se je iz nje lastniško formalno umaknil (po besedah naših virov zgolj formalno), po izgubljenih županskih volitvah leta 2018 pa se je v njej zaposlil kot komercialist. Podjetje se med drugim ukvarja s prevozi šolarjev v šole. Na občini Žužemberk, na območju katere se izvajajo ti prevozi, bodo očitno morali poiskati novega izvajalca.

Na GZS so za Reporter razložili, da postopek odvzema licence vodijo v skladu s področno zakonodajo in zakonom o splošnem upravnem postopku.

2. Soočenje pred 2. krogom: Občina Žužemberk, Franc Škufca in Jože Papež

Radio Krka