Revija Reporter
Slovenija

»Stari grehi«: podjetje FS prevozi, ki prevaža dolenjske šolarje, bi moralo izgubiti licenco

Nenad Glücks
20 3.716

2. mar. 2022 15:01 Osveženo: 15:02 / 02. 3. 2022

Deli na:

Podjetje FS prevozi, storitve in trgovina je med februarjem 2010 in junijem 2011 od ministrstva za promet neupravičeno pridobilo finančne kompenzacije.

JA

Novembra lani je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo novomeškega okrajnega sodišča: podjetje FS prevozi iz Žužemberka je storilo kaznivo dejanje preslepitve pri pridobivanju posojila ali ugodnosti. Čeprav bi morala Gospodarska zbornica Slovenije zato izdati odločbo o odvzemu licence, se to še vedno ni zgodilo.

FS prevozi je bila firma v lasti dolgoletnega župana občine Žužemberk Franca Škufce. Med županovanjem se je iz nje lastniško formalno umaknil (po besedah naših virov res zgolj formalno), po izgubljenih županskih volitvah leta 2018 pa se je tam zaposlil kot komercialist.

Toda lani so avtobusno podjetje doleteli »stari grehi«. Pravnomočno je bila obsojena, ker so v podjetju goljufali pri izplačilih za opravljanje gospodarske javne službe – javnega linijskega prevoza. Med drugim se ukvarjajo s prevažanjem šolarjev v šole.

Tako okrajno sodišče v Novem mestu kot višje sodišče v Ljubljani sta ugotovila, da so v firmi ministrstvu za promet (Direkciji za ceste) večkrat predložili mesečne zahtevke za izplačilo kompenzacije, kjer so bili navedeni neresnični podatki. Izkazovali so bistveno nižje prihodke, kot so bili v resnici. Na ta način je podjetje pridobilo protipravno premoženjsko korist prek 77 tisoč evrov.

Kot nam je zatrdil direktor podjetja, Janez Papež, je šlo za napačno delo njihovega zunanjega sodelavca, za kar niso vedeli. Toda, kot rečeno, sodišče temu ni verjelo. Odredilo jim je plačilo denarne kazni 30 tisoč evrov.

A FS prevozi bi morala v skladu s predpisi ostati tudi brez licence za izvajanje javnih prevozov. V skladu z zakonom o prevozih v cestnem prometu bi jim morala namreč Gospodarska zbornica Slovenije to licenco odvzeti, saj zaradi sodbe več ne izpolnjujejo pogoja zanjo: nimajo namreč več dobrega ugleda. To je zakonski termin iz 20. člena omenjenega zakona. Dobrega ugleda pa nima tista (pravna) oseba, ki je bila pravnomočno obsojena zaradi določenih kaznivih dejanj, recimo zoper premoženje in gospodarstvo.

V roku 30 dni od sodbe bi morala firma obvestiti GZS o sodbi, GZS pod vodstvom generalnega direktorja Aleša Cantaruttija pa bi jim morala v skladu z zakonom licenco odvzeti. A to se po besedah direktorja FS prevozi (še) ni zgodilo. Sam pravi, da bi bilo s tem ogroženih 25 delovnih mest. No, morda bi o ogrožanju delovnih mest morali razmišljati v času, ko so goljufali s pridobivanjem javnega denarja.

Papež sicer pravi, da so GZS o sodbi že obvestili (kar je itak njihova zakonska dolžnost), zakaj GZS licence še ni odvzela, pa bomo še poizvedeli. Po besedah naših virov naj bi imeli v vodstvu FS prevozi zelo dobre zveze na GZS, toda to ne more biti razlog kršenje zakonodaje.