kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Komisarka Jourova zavrača Janševe očitke: z Accettom ni govorila o RTVS, pravi

Deli na:
Komisarka Jourova zavrača Janševe očitke: z Accettom ni govorila o RTVS, pravi

Vera Jourova se je v Sloveniji lani srečala s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. - Foto: S.R./M24

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova se med lanskim obiskom v Sloveniji s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom ni pogovarjala o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija, je danes za STA sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije. Dodala je, da se Jourova redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč članic EU.

Jourova je pristojna za področje vladavine prava in vsa ključna vprašanja, povezana z njo. Sestanki z najvišjimi predstavniki sodstva in ustavnih sodišč v članicah EU so tako del njenega dela, je sporočila tiskovna predstavnica in pojasnila, da se Jourova v okviru svojih nalog redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč članic unije.

Pri tem je naštela srečanja evropske komisarke s predsedniki ustavnih sodišč Romunije, Češke, Poljske, Španije in Nemčije.

"Na tovrstnih srečanjih se nikoli ne obravnavajo posamezni primeri," je nadaljevala in dodala, da so bila na srečanju z Accettom obravnavana vprašanja, povezana s poročilom Evropske komisije o stanju pravne države.

Kot je še pojasnila, so bili deli poročila komisije o obisku Jourove v Sloveniji počrnjeni, saj se niso nanašali na zahtevo poslanca Evropskega parlamenta oziroma na srečanje komisarke s predsednikom ustavnega sodišča.Evropska komisija se je s tem odzvala na današnje izjave predsednika SDS Janeza Janše, da je na podlagi dokumentov, ki jih je evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS) uspel pridobiti o lanskem obisku Jourove v Sloveniji, potrjen sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije.

Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o RTV, si je obisk po njunem mnenju mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Sodišče je namreč po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev.

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju evropske ombudsmanke Emily O'Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni.

Ustavno sodišče je sicer danes že zavrnilo navedbe SDS, da naj bi obisk Jourove v Sloveniji in srečanje z Accettom pomenil politični pritisk na sodišče. Dodalo je, da se Accetto in Jourova na srečanju nista pogovarjali o noveli zakona o RTV.