sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija za popravke napak pri pokojninah

Deli na:
Koalicija za popravke napak pri pokojninah

Foto: Primož Lavre

Koalicijske stranke se soglasno strinjajo, da bodo v delu posegov v pokojnine potrebni popravki varčevalnega zakona, kakšni natančno, pa bodo še preučili. Natančno bodo pregledali, pri katerih pokojninah je prišlo do krivičnih znižanj, ocenili finančne posledice in predlagali popravke. Večina v koaliciji je tako za zavrnitev opozicijske novele.

Koalicija je na kolegiju pri predsedniku vlade Janezu Janši ugotovila, da so naredili določene napake pri rezih v pokojnine 26.000 upokojencev, je po kolegiju novinarjem povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po njegovih besedah so se dogovorili, da bodo te pokojnine natančno pregledali, podatke pa pričakujejo tudi od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Med drugim gre za upokojence, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja je bil v tujini. Treba je vsak primer posebej pogledati in če so bili prispevki res plačani, jim pripada takšna pokojnina, kot če bi delali v Sloveniji, je dejal Erjavec. Gre tudi za upokojence, ki prejemajo pokojnino v povezavi z zakonom o žrtvah vojnega nasilja ter za tiste, ki so sodelovali v narodnoosvobodilni borbi.

Erjavec je poudaril, da morajo omenjene kategorije natančno pregledati in ne bodo šli v hitro popravo zakona, ki bi pomenila, da "bi kakšno kategorijo spregledali in spet zakon popravljali". Kjer bo prišlo do popravkov, bodo upoštevali tudi stanje za nazaj, je pojasnil.

Po njegovih ocenah gre za zahteven strokovni izziv, saj je treba imeti natančne podatke in nato oceniti finančne posledice popravkov. Če bi pravočasno dobili vse podatke za kakovostno spremembo varčevalnega zakona, bi tudi po njegovem mnenju lahko izkoristili novelo opozicije in jo podprli v prvi parlamentarni fazi, kasneje pa jo z dopolnili spremenili. Toda to bo težko, ocenjuje Erjavec, zato je po njegovem mnenju morda bolje, da novelo opozicije zavrnejo in dobro pripravijo dopolnitve zakona. To bodo storili najverjetneje do jeseni.


Danes so se pogovarjali tudi o tem, da so v nekatere pokojnine posegli več kot v prihodke na drugih področjih.

Po besedah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta pa imajo še do konca tedna čas, da se odločijo o tem, ali bodo podprli opozicijsko novelo v prvi fazi ali bodo pripravili svojo novelo zakona. Večina koalicijskih strank pa po Virantovih besedah predlaga zavrnitev opozicijske novele in se zavzema za to, da do jeseni koalicija predlaga svojo rešitev.

Kljub temu bodo v Državljanski listi do konca tedna "dobro premislili", ali bi morda kazalo podpreti opozicijsko novelo v prvi parlamentarni fazi. DZ bo predlog opozicijske novele obravnaval ta teden.

Popravki varčevalnega zakona bodo po Virantovih besedah v vsakem primeru šli v to smer, da posegi v pokojnine ne bi bili tako drastični, zlasti ne pri tistih, ki so vplačevali prispevke za pokojnine. Tisti, ki so vplačevali prispevke, imajo namreč po njegovem mnenju pravico do pokojnin, ne glede na to, v katero pokojninsko blagajno so vplačevali.

Drugi koalicijski partnerji izjav po kolegiju pri premieru niso dajali.