kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Šušteršič: Glede pokojnin bodo verjetno potrebni popravki

Deli na:
Šušteršič: Glede pokojnin bodo verjetno potrebni popravki

Foto: Bobo

Finančni minister Janez Šušteršič je pred usklajevanjem z nekaterimi poslanci koalicije zagotovil, da je bilo končno poročilo pregleda stanja v NLB ministrom že poslano. Glede predlogov DeSUS v povezavi z državnim holdingom je po njegovem možen kompromis, strinja pa se tudi, da bodo v varčevalnem zakonu glede pokojnin verjetno potrebni popravki.

Nekateri poslanci koalicije se v državnem zboru z ministrom za finance usklajujejo glede zakona o ustanovitvi državnega premoženjskega holdinga, razpravljajo pa tudi o stanju v bančnem sistemu in načinu reševanja NLB.

Če bodo danes koalicijo prepričali, bo vlada v četrtek potrdila zakon o državnem premoženjskem holdingu, je novinarjem pred sestankom povedal Šušteršič. DeSUS ima sicer nekaj pripomb, med drugim pred podporo temu zakonu zahteva podatke o stanju v bankah in končno poročilo. Toda minister glede konkretnih številk v NLB še molči. Pravi tudi, da pred sestanki, na katerih se pogovarjajo in pogajajo, nima navade komentirati in "dvigovati temperature", temveč to prepušča "drugim, ki imajo s tem očitno veliko veselja".

Šušteršič zagotavlja, da so ministri končno poročilo dobili oz. jim je bilo poslano. Opozarja pa na težavo: "Ko taka zaupna gradiva pošlješ, ministri ali predsedniki strank nekoliko preveč govorijo na neprimeren način in na način, ki ni bil dogovorjen na vladi". Zato je, pravi, vedno previden tako v izjavah kot v tem, komu kaj pošilja.

DeSUS sicer ne pristaja na vključitev premoženja Kada v državni holding brez ustreznih zagotovil, da bo njegovo celotno premoženje namenjeno za potrebe pokojninske blagajne. Pri tem je po Šušteričevih ocenah možen kompromis. Da bi bil Kad poseben steber v holdingu, vlada zaenkrat ne predlaga. Predlaga pa, da se premoženje v upravljanju Kada upravlja posebej ter da se tudi dobički in donosi, ki bodo iz tega ustvarjeni, še naprej namenjajo za pokojninsko blagajno, je pojasnil minister.

Na vprašanje, zakaj je pri holdingu predvidena "prehodna uprava za čas slabega leta", pa je odgovoril, da ne ve, če bo tako ostalo, saj da ni še dokončne verzije zakona.

Ob predlogu stranke DeSUS za spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ v delu nižanja nekaterih pokojnin pa minister priznava, da bo verjetno res treba nekaj popraviti. S tem se sicer, priznava, ni podrobno ukvarjal, vendar da je "verjetno res prišlo do tega, da to, kar se je zgodilo, ni bil ravno namen tistega, kar smo v zakonu poskušali doseči". Kako to popraviti, bodo po njegovih besedah povprašali ministrstvo za delo.

Šušterič je ob nekaterih pripombah koalicije na varčevalni zakon spomnil, da se je poseglo v zelo veliko zakonov in kakšna podrobnost morda ni bila do konca premišljena, kar pa da je moč popraviti.

Na zakon o državnem holdingu je vezana tudi nova uprava AUKN. Kot je dejal Šušteršič, je treba najprej počakati na odločitev glede holdinga, sicer pa morajo po odstopu Dagmar Komar s čela agencije imenovati v.d. predsednika uprave AUKN. To bo vlada naredila tedaj, ko bodo imeli dovolj dobrega kandidata, ki pa ga ta trenutek še nimajo, je pojasnil.

Minister se bo danes, kot je povedal, srečal tudi s stranko SD. Pogovarjali se bodo o delu ministrstva, ena od tem sestanka pa bo tudi morebitna podpora SD vnosu fiskalnega pravila v ustavo, o čemer bo DZ odločal na julijski izredni seji.