zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikati pričakujejo natančne izračune o višini pokojnine za posameznika

Deli na:
Sindikati pričakujejo natančne izračune o višini pokojnine za posameznika

Foto: Bobo

Pogajanja o pokojninski reformi se bodo danes nadaljevala z obravnavo odprtih interesnih vprašanj. Sindikalna stran še zlasti pričakuje natančne izračune o višini pokojnine, ki jo bo po predlaganem besedilu reforme imel posameznik. Po njihovih izračunih bodo pokojnine namreč vsaj v prehodnem obdobju nižje kot po veljavni ureditvi.

Medtem ko delodajalska stran opozarja zlasti na nujnost čim prejšnjega sprejetja pokojninskega zakona in je vsaj v javnosti s svojimi pričakovanji manj zahtevna, sindikati izpostavljajo nekatere točke, ki jih je po njihovem prepričanju nujno treba rešiti. Med drugim so kritični do padanja pokojnin in do načina usklajevanja ter do prehodnih obdobij.

Sindikati opozarjajo, da se bodo po njihovih izračunih vsaj v prehodnem obdobju reforme pokojnine znižale tudi za osem odstotkov, je za STA povedal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko. Pravi, da je po oceni sindikatov v reformi praktično še vedno odprto skoraj vse.

Vlada je reformo sredi oktobra poslala v zakonodajni postopek, a je pri tem zagotovila nadaljevanje pogajanj vse do njenega sprejetja v DZ. Želi si, da bi reforma začela veljati s 1. januarjem 2013.