sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija o nižanju pokojnin v varčevalnem zakonu

Deli na:
Koalicija o nižanju pokojnin v varčevalnem zakonu

Foto: Bobo

Koalicijski partnerji se bodo na današnjem sestanku poskušali uskladiti glede morebitnih popravkov varčevalnega zakona, ki zadevajo posege v pokojnine. Odpravo po njihovem mnenju krivičnih posegov v pokojnine zahtevajo v DeSUS, pa tudi finančni minister Janez Šušteršič priznava, da so glede pokojnin v varčevalnem zakonu potrebni nekateri popravki.

Junija so se namreč znižale pokojnine nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki del pokojnine prejemajo iz državnega proračuna. Med drugim gre za upokojence, ki so del delovne dobe prebili v drugih republikah nekdanje SFRJ, za borce NOB ter nekdanje begunce in internirance.

Ta poteza je naletela na ostre kritike in proteste, opozicija pa je že vložila novelo zakona za uravnoteženje javnih financ. Opozorila, da so omenjeni posegi v pokojnine krivični, pa prihajajo tudi iz vrst koalicije. V DeSUS namreč zahtevajo spremembe zakona, tako da upokojenci, ki so delali v Sloveniji, sedež podjetja pa so imeli zunaj Slovenije, žrtve vojnega nasilja in nekdanji borci ne bi bili deležni teh ukrepov.

Da bo v zakonu za uravnoteženje javnih financ glede pokojnin res treba nekatere zadeve popraviti, je ocenil tudi minister za finance Janez Šušteršič. "Verjetno je res prišlo do tega, da to, kar se je zgodilo, ni bil ravno namen tistega, kar smo v zakonu poskušali doseči," je dejal.