Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ko gre zares, Igor Lukšič upošteva interese Kučanovega kroga

Deli na:
Ko gre zares, Igor Lukšič upošteva interese Kučanovega kroga

Foto: Primož Lavre

Po »virantovanju« je pri ustanavljanju nove vlade očitno prišel čas »lukšičevanja«. Predsednik socialnih demokratov Igor Lukšič je v zadnjem času tako pogosto spreminjal svoja stališča o morebitnih predčasnih volitvah, projektni vladi, tehnični vladi, konstruktivni nezaupnici …, da je bilo že težko spremljati njegove politične metamorfoze.

Tako je še pred kratkim vehementno razlagal, da se SD že pripravlja na predčasne volitve in da v stranki že evidentirajo in izobražujejo kandidate zanje. Slovenijo je treba z volitvami očistiti korupcije in klientelizma, poleg tega pa jo je treba revitalizirati s poštenimi ljudmi in novimi idejami. Pred desetimi dnevi je volitve označil kot edino rešitev za zaupanje ljudi v politiko, kakršnokoli kupčkanje z glasovi v državnem zboru pa bi prineslo le podaljševanje agonije.

Zdaj kaže, da je ves čas pod mizo počel ravno to, kupčkal je. Od prejšnjega tedna se je njegova retorika drastično spremenila. Ne le da je pripravljen podpreti Alenko Bratušek iz PS za novo mandatarko, pač pa celo pravi, da bi nova vlada lahko delovala tudi do konca mandata, torej do leta 2015. »Če uspe Bratuškovi sestaviti vlado, ki bo trdna in močna, ki bo imela jasna zagotovila, ki bo imela jasen program, da obrne trend v Sloveniji, potem smo seveda zraven tudi pri taki vladi,« poudarja Lukšič.

Seveda vlada, v katero si želi, nima nikakršnega gospodarskega programa. Oziroma Lukšičev program je, da bi vse ostalo tako kot prej, je namreč »proti slovenskem državnem holdingu in proti slabi banki«. Hkrati vpije, da SD ne bo dovolila razprodaje državnega premoženja in ukinjanja javnega sektorja. Med vrsticami to pomeni, da bo SD še naprej davkoplačevalcem nalagala vedno nove stomilijonske dokapitalizacije NLB, da bo ta lahko še naprej vodila pajdaško bančništvo, med drugim za kliente SD. Prav tako pomeni še naprej blokado vstopa tujih investitorjev, brez tega pa ne bo kapitala za oživitev gospodarstva. Pomeni še ohranjanje razvejenih lobističnih in kapitalističnih mrež, po katerih ljudje blizu SD pijejo kri gospodarstvu.

Igor Lukšič in njegova SD je skupaj s PS ob oportunističnem Virantu garancija, da se bo ponovno razvnela politika razvpitega nacionalnega interesa, ki vodi Slovenijo v pogubo in zaradi katere smo v slabšem položaju od drugih tranzicijskih držav, tok pa je le navzdol.


Predsednik SD je v svoji politični karieri že bil oster Kučanov kritik, češ kaj se ti starci še vmešavajo v politiko, toda ko gre zares, na primer zdaj, zvesto upošteva interese Kučanovega kroga.

Izjave o Igorju Lukšiču

Andrej Vizjak kot poslanec avgusta 2010 ob interpelaciji proti Lukšiču: »Prav šolski minister Lukšič je bil tisti, ki se je posebej zavezal, da za vsako ceno najde denar za projekt Stožice, ob tem pa se ni zavzel za financiranje športne infrastrukture v Kopru in Mariboru.«

Dr. Janko Prunk, profesor na FDV: »Igor Lukšič je zavezan trem Tonijem: Blairu, Negriju in Gašperšiču. Tako se bo po njegovem prevzemu vodstva slovenske socialne demokracije ... ta spet oddaljila od evropskega socialdemokratskega idejnega temelja.«

Franc Pukšič, poslanec SLS: »Lukšič je katastrofa za Slovenijo. V Pahorjevi vladi je kot minister za šolstvo razmontiral celotno šolstvo, porabil zelo veliko denarja, evropska sredstva pa pustil neizkoriščena.«