sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ASK netila tudi vojno med Hidrio in Kolektorjem?

Deli na:
ASK netila tudi vojno med Hidrio in Kolektorjem?

Foto: Arhiv Reporterja

Je bila Andrijana Starina Kosem vmešana tudi v »vojno« med Hidrio in Kolektorjem? Tega je želel »sovražno prevzeti« Edvard Svetlik.

Skoraj desetletje mineva, odkar je Andrijana Starina Kosem postala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo in hkrati kot predsednica nadzornega sveta Kapitalske družbe (KAD), ki ga je vodil njen tesni sodelavec Tomaž Toplak, s svojim vplivom začela odločati ne samo o vezani trgovini s kapitalskimi deleži, temveč tudi o usodi podjetij in o tem, kdo jih bo vodil.

Časopis Dnevnik je minuli teden objavil novico, da kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) preiskujejo nekatere sporne posle med Kosmovo in Boškom Šrotom, tedanjim predsednikom uprave Pivovarno Laško, pod drobnogled pa naj bi vzeli tudi druge njene privatizacijske posle, na primer Iskre in Letrike, kjer je imela ključno vlogo. Časnik piše, da se s tem odpira pandorina skrinjica Andrijane Starina Kosem, po vsej verjetnosti bodo preiskovalci trčili tudi v vojno za lastništvo med idrijskima velikanoma Kolektorjem in Hidrio. Čeprav pozno jeseni leta 2007, ko je Hidria idrijskega tajkuna Edvarda Svetlika postala pomembna lastnica Kolektorja, ki ga vodi Stojan Petrič, Kosmova ni bila več državna sekretarka in uradno menda imela več moči, naj bi svoj vpliv uveljavila že prej, kasneje pa po Toplaku, ki je ostal predsednik uprave Kada do junija 2008.

»Ideja«, da bi Hidria počasi prevzela Kolektor, se je rodila že leta 2006, ko so korake Kosmove še slišali na parketu ministrstva za gospodarstvo. Precej na skrivaj so potekali dogovori, da bi KAD prodal delež v FMR, ki je bil pomemben lastnik Kolektorja. Javno zbiranje ponudb naj bi bilo jeseni 2006 neuspešno, zato je čez nekaj mesecev prišlo do dogovora, da bo KAD svoj delež v FMR prodal skupaj z Vipo Holdingom, ki jo je takrat vodil Borut Kuharič, čudežni dečko tranzicije, ki je v začetku 90. let sodeloval pri poskusu, da bi udbovsko podjetje Safti po Valenti prevzelo dobra slovenska podjetja. No, KAD in Vipa Holding sta sporazum o skupni prodaji podpisala julija 2007 ter skupaj skoraj 40-odstotni delež FMR prodala Hidriji. Posel je izpeljala Hidria FIN, ki se v Svetlikovi skupini ukvarja z naložbami, za nakup je najela kredit. Kot pri vseh tajkunskih poslih so bile tudi pri tem zastavljene delnice družbe, ki so jo kupili, Hidria FIN pa je imela ob odobritvi 15-milijonskega kredita na računu samo 100.000 evrov. Zanimivo pa je, da je KD prodajo izvedel brez dražbe, čeprav je imel dve ponudbi.

Vstop Hidrie v lastništvo FMR, ki je solastnica Kolektorja, je Stojan Petrič takrat za Finance komentiral, češ da gre za sovražni prevzem. »Človeku, ki nima obraza, da namerava kupiti del podjetja, ne morem zaupati,« je povedal in dodal, da se mu odločitev Hidrie ne zdi racionalna. Seveda, FMR je sicer z več kot 60-odstotnim deležem obvladovala družba pooblaščenka FMR Holding, ki pa so jo obvladovali zaposleni in upokojenci Kolektorja, zato je šlo bolj za špekulativni nakup, ko je nad nekaterimi spornimi posli roko že držala Andrijana Starina Kosem.

Danes ima Hidria, ki jo po družbi H&R obvladujejo menedžerji s Svetlikom na čelu, precej velike dolgove. Z bankami so sicer sklenili dogovor o podaljšanju moratorija na odplačilo glavnice, kljub temu banke pritiskajo, naj Hidria odproda svoj skoraj 40-odstotni delež v FMR. V Hidrii ga ocenjujejo na 30 milijonov evrov, Kolektor, ki naj bi bil edini morebitni resni kupec, pa bi bil pripravljen zanj odšteti precej manj.