Revija Reporter
Slovenija

Ker so bile ponudbe gradbincev predrage, Hotel Brdo ne bo deležen temeljite prenove

STA

12. maj. 2020 13:38 Osveženo: 13:48 / 12. 5. 2020

Deli na:

Hotel Brdo

Bobo

Po neuspelem javnem razpisu za celovito prenovo in razširitev Hotela Brdo, ki bi bila glede na ponudbe gradbincev precej dražja od načrtovanih stroškov, hotel čaka le manjša prenova. Hotel je zaprt že eno leto, sedaj pa ga bodo skušali urediti do predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta.

Kot so za STA pojasnili na Generalnem sekretariatu vlade, se bodo aktivnosti v zvezi s prenovo hotela izvajale v smeri, da bi bila zaključena do začetka predsedovanja. Veliko dogodkov v okviru predsedovanja naj bi namreč izvedli na protokolarnem posestvu Brdo.

Vsi ostali projekti, vezani na predsedovanje, to so obnova gradu, izvedba optičnih povezav med objekti na Brdu in prenova multimedije v Kongresnem centru, so medtem že zaključeni. Prav tako je zaključen priklop na javno kanalizacijo, prestavitev kotlovnice iz hotela in izgradnja dostopne ceste, ki so bili podprojekti prenove hotela.

Končana je tudi prenova gradu Brdo, ki je potekala dve leti. V teh dneh odpravljajo še zadnje pomanjkljivosti. Po prostorih se že namešča oprema, ki je ostala na lokaciji, v naslednjih dneh se bo nameščalo tudi opremo, ki je bila v restavriranju, kot so stilno pohištvo, slike in ogledala. Poteka pa še restavriranje stropa iz 16. stoletja v novi sejni sobi. Dela bodo zaključena v tem mesecu.

Prenova Hotela Brdo pa medtem še ni stekla. Hotel so sicer zaprli že aprila lani, ko so začeli tudi s prodajo opreme. Hotel je tako že eno leto zaprt in izpraznjen. Zapletlo pa se je pri izbiri izvajalca gradbenih del. Prvi postopek javnega naročila je padel v vodo septembra lani, ko je državna revizijska komisija razveljavila del razpisne dokumentacije.

Oktobra lani je bil zato objavljen nov razpis, na katerega je prispelo šest ponudb, njihove vrednosti pa so se skupaj z davkom na dodano vrednost gibale od 42 do 48 milijonov evrov. Na elektronski dražbi so nekateri ponudniki cene znižali. Te so se nato gibale od 41 do 43 milijonov evrov. Vendar so ponudbe še vedno presegale zagotovljena sredstva naročnika. Dela so bila namreč prvotno ocenjena na 26 milijonov evrov.

Zato je naročnik v začetku marca sprejel odločitev o neoddaji javnega naročila, postopek zaključil in se odločil, da bodo izvedli prenovo v manjšem obsegu. Prvotno so načrtovali celovito prenovo in razširitev hotela. Namesto 78 sob bi bilo v hotelu 136 namestitvenih enot od tega dva predsedniška apartmaja. Hotel bi bil tako primernejši za zahtevnejše goste, predstavljal pa bi tudi nove priložnosti pri trženju kongresnega turizma.