klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Keith Miles je zgrožen, ker britansko veleposlaništvo na obisk vabi vohuna Udbe Mitjo Meršola

Deli na:
Keith Miles je zgrožen, ker britansko veleposlaništvo na obisk vabi vohuna Udbe Mitjo Meršola

Mitja Meršol - Foto: Bobo

V Sloveniji živeči britanski finančni strokovnjak in publicist Keith Miles pri britanski veleposlanici Sophie Honey protestira, ker je Mitja Meršol kljub razkritju, da je kot sodelavec Udbe ovajal svoje kolege na BBC, še vedno častni gost britanskega veleposlaništva v Ljubljani.

Miles je v svojem pismu veleposlanici izpostavil, da je Sunday Times že leta 2012 poročal, da je bil Meršol naveden kot sodelavec jugoslovanske tajne službe Udbe. V času, ko je delal za BBC World Service v Londonu, je tajni policiji poročal o svojih kolegih in drugih osebah, s čimer je, opozarja Miles, morda celo ogrožal njihova življenja.

Ne morem razumeti, zakaj britanska vlada na obisk vabi nekdanjega vohuna, je čudi Miles, ki veleposlanico opozarja, da daje to zelo slab vtis vsem tistim Slovencem, ki so se borili za demokracijo in človekove pravice.

»Uporaba gospoda Meršola v promocijskem videu veleposlaništva je zame še posebej ostudna,« je oster Miles, ki meni, da je imelo to negativen učinek na britansko-slovenske odnose.

»Dokler gospod Meršol ne bo umaknjen s seznama častnih gostov veleposlaništva, bom zavračal vsa vabila veleposlaništva in tudi drugim demokratom priporočam, da storijo enako,« svoje pismo zaključuje Miles.

Prevod Milesovega pisma veleposlanici:

Odprto pismo njeni ekscelenci Sophie Honey – britanski veleposlanici v Ljubljani

Draga veleposlanica,

Ker ne dobim potrdila, da ima britansko zunanje ministrstvo Mitjo Meršola za »prijatelja«, kot ste ga imenovali v svojem elektronskem sporočilu, ki ste mi ga poslali 17. januarja 2017, lahko le domnevam, da to drži.

Kot je 25. marca 2012 poročal Sunday Times je bil Mitja Meršol naveden kot sodelavec jugoslovanske tajne službe Udba, ki ji je med delom za BBC World Service poročal o svojih kolegih in drugih. Poročal je tudi o mojih prijateljih in je, če upoštevamo početje Udbe, morda tudi ogrozil njihova življenja.

Če prav razumem, je gospod Meršol še vedno na seznamu stalnih gostov veleposlaništva in ne morem razumeti, zakaj britanska vlada na obisk vabi nekdanjega vohuna, pa naj je ta za svoje početje ponudil še tako prozorne izgovore.

Po mojem mnenju daje to zelo slab vtis vsem tistim Slovencem, ki so se borili za demokracijo in človekove pravice.

Uporaba gospoda Meršola v promocijskem videu veleposlaništva je zame še posebej ostudna in je morala prizadeti številne iskrene prijatelje Velike Britanije v Sloveniji. Po mojem mnenju je imela negativen učinek na britansko-slovenske odnose.

Dokler gospod Meršol ne bo umaknjen s seznama častnih gostov veleposlaništva, bom zavračal vsa vabila veleposlaništva in tudi drugim demokratom priporočan, da storijo enako.



S spoštovanjem
Keith Miles OBE

Izvirnik pisma v angleščini:

OPEN LETTER TO H E SOPHIE HONEY – BRITISH AMBASSADOR IN LJUBLJANA

10.1.2018

Dear Ambassador,

As I can get no confirmation or otherwise that the British Foreign Office consider Mitja Mersol to be a ‘friend’ and you called him that in your email to me of the 17th January 2017 I can only presume that this is the case.

As reported in the Sunday Times on 25th March 2012 Mitja Mersol was named as a Yugoslav secret police UDBA operator who when inside the BBC World Service reported and informed on colleagues and others. He reported on friends of mine and may have put their lives in danger when one considers the track record of UDBA.

I understand that Mr Mersol is still on the regular guest list of the Embassy and I cannot understand how it can be British Government policy to invite former spies to receptions, whatever flimsy explanations he has given of his conduct.
In my view this gives a very bad impression to all those Slovenes who fought for democracy and human rights

The use of Mr Mersol on a promotional video of the Embassy was particularly abhorrent to me and must have upset many British genuine friends of Slovenia. It in my view was very negative for British Slovene relations.
 
I will refuse all invitations to Embassy events until Mr Mersol is removed from the distinguished guest list and I recommend that other democrats do the same.

Yours faithfully,

KEITH MILES OBE