pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kangler odstopil: Za protesti stoji centralna ljubljanska leva politika

Deli na:
Kangler odstopil: Za protesti stoji centralna ljubljanska leva politika

Foto: Bobo

Mariborski župan Franc Kangler je v skladu z obljubo, ki jo je dal 6. decembra, danes podal odstop s položaja prvega moža Maribora. "Ker sem že dolgo v politiki in moja beseda v politiki nekaj velja, sem mestni svet in službo mestnega sveta pisno obvestil, da sem z današnjim dnem odstopil," je povedal v izjavi za javnost.

V skladu z zakonom o lokalni samoupravi županu preneha mandat, ko o svojem odstopu pisno obvesti občinski svet in občinsko volilno komisijo. Kot je za STA povedal predsednik slednje Branko Reisman, so odstopno izjavo danes prejeli tudi na volilni komisiji. To pomeni, da je Kanglerju z današnjim dnem uradno prenehal županski mandat in že lahko začnejo teči postopki za nove volitve.

Kangler je v današnji izjavi za medije pred njegovo pisarno ocenil, da je bilo v njegovem zadnjem mandatu "veliko postorjenega" in da je šest let dobro vodil mesto. Kot je dejal, je ponosen na vrsto uspešnih projektov, kot sta Evropska prestolnica kulture in Evropska prestolnica mladih. "V kolikor bi bil še letos župan, bi na svojem mestu stali tudi knjižnica in galerija," je dodal.

Izrazil je prepričanje, da med Mariborčani še vedno uživa veliko podpore. "Nekateri protesti, ki so se zgodili, so bili dobro načrtovani in vodeni. Prepričan sem, da za temi protesti in vstajami, ki so se začele dogajati v Mariboru, ne stoji mariborska lokalna politika, ampak centralna ljubljanska leva politika," je dodal.

Pojasnil je, da bo kljub odstopu z županskega položaja ostal aktiven v politiki, a podrobnosti o tem ni želel razkriti. Tako tudi ni odgovoril na vprašanje, ali bo znova kandidiral za župana. Glede funkcije državnega svetnika, ki je prav tako sprožila veliko nasprotovanja v javnosti, pa je izrazil prepričanje, da bo ustavno sodišče razsodilo njemu v prid.


Podoben izid pričakuje tudi v vseh drugih postopkih, ki so bili sproženi proti njemu. "Upam, da boste tudi takrat korektno in spoštljivo do mene in mojih sodelavcev, ki so bili vpleteni v takšne in drugačne navidezne zgodbe, tudi poročali," je pozval medije in ponovil, da v državi očitno vladajo dvojna merila. "Žalostno je za to državo, da mene preganjajo za ptičjo hišico, nekateri pa spraznijo Ljubljansko banko za 200 milijonov evrov, da zgradijo nacionalni projekt, pa jim še danes niso potrkali na vrata," je dejal.

Organizatorje uličnih protestov, ki so se v zadnjih dveh mesecih zvrstili proti njemu, je Kangler pozval, naj zdaj razkrijejo svoje obraze in pokažejo svoje alternative za prihodnost Maribora. Občino pa bo do izvolitve novega župana vodil podžupan Milan Mikl.

Nadomestne volitve župana razpiše občinska volilna komisija v roku 15 dni od prenehanja mandata dosedanjega župana, v tem primeru torej do 15. januarja. Volitve se opravijo v roku 60 do 90 dni od razpisa volitev, kar pomeni, da bi nadomestne županske volitve v Mariboru lahko potekale predvidoma v sredini marca 2013, so za STA pojasnili na mariborski občini.

"Prepričan sem, da je v Mariboru med volivci dovolj modrosti, da bodo znali izbrati takšnega župana, kot si ga mesto želi in ne kot ga nekateri delegirajo," je povedal Kangler in pojasnil, da bo njegova Županova lista na volitvah imela svojega kandidata. Državo pa je pozval, da čim prej poskrbi za zmanjšanje regionalnih razlik v državi.

Svoj odstop daje Kangler za zgled tudi drugim slovenskim politikom. "Mogoče bi kdo od županskih kolegov v Sloveniji moral že to prej storiti," je menil.