pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred ZOI v Sočiju protesti za pravice homoseksualcev

Deli na:
Pred ZOI v Sočiju protesti za pravice homoseksualcev

Foto: Reuters

Dva dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v ruskem Sočiju so aktivisti za pravice homoseksualcev v 19 mestih po svetu organizirali proteste proti politiki Moskve do homoseksualcev. Na protestih so želeli prepričati sponzorje k obsodbi ruske zakonodaje, ki prepoveduje homoseksualno "propagando".

V Rusiji so lani sprejeli zakon, ki prepoveduje propagando "netradicionalne spolnosti" mladoletnim, po katerem se informiranje o homoseksualnosti mladoletnih oseb kaznuje. Kritiki trdijo, da ohlapna razlaga zakona prepoveduje tudi proteste za pravice homoseksualcev v Rusiji, navaja britanska BBC.

Proteste v 19 mestih po svetu, med drugim v Londonu, New Yorku, Parizu, Sankt Peterburgu in Melbournu, je organizirala skupina za pravice homoseksualcev All Out. Na njih so pozvali sponzorje zimskih olimpijskih iger, kot so McDonald's, Coca-Cola, Samsung in Visa, naj izrazijo nasprotovanje novim ruskim zakonom proti homoseksualcem.

V avstralskem Melbournu se je več deset protestnikov zbralo pred železniško postajo v središču mesta, na transparentih pa so pozivali sponzorje, naj spregovorijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odbor Združenih narodov za pravice otrok je včeraj v poročilu pozval Rusijo k umiku omenjenega zakona, ker namesto, da bi ščitil otroke, "vzpodbuja stigmatizacijo in diskriminacijo lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualnih oseb (LGBT), vključno z otroki in otroki, ki živijo v teh družinah". Vzpodbuja tudi nasilje proti njim, še posebej proti mladoletnim aktivistom, je poudarila Maria Herczog iz odbora, kot poroča AFP.



Odbor, ki ga sestavlja 18 neodvisnih strokovnjakov za človekove pravice z vsega sveta, je omenjeno poudaril v poročilu o spoštovanju konvencije ZN o pravicah otrok v Rusiji.

Odbor je tudi pozval, naj se "končajo poskusi diagnosticiranja transseksualnosti kot psihiatrične bolezni".

Prav včeraj je sicer ustanoviteljica ruske spletne strani za pomoč najstnikom iz LGBT skupnosti sporočila, da je bila kot tretja oseba obtožena v okviru omenjenega zakona.

Odbor je bil tudi kritičen do prepovedi posvojitve ruskih otrok s strani Američanov. Kot je poudaril, bi se morala Rusija izogibati politični agendi in bi morala prošnje za posvojitve obravnavati posamično, saj je s tem zakonom številne otroke prikrajšala za življenje v družini.