stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kandidat za mandatarja doktoriral iz Marxove in Engelsove teorije partije

Deli na:
Kandidat za mandatarja doktoriral iz Marxove in Engelsove teorije partije

Foto: Bobo

V zadnjem času se je sicer v javnosti pojavilo več možnih imen za mandatarja. Kot zadnje se je pojavilo ime Gojka Staniča, ki se je ponudil poslanskima skupinama nepovezanih poslancev in Zares, da ga predlagata za mandatarja. Stanič za kandidaturo potrebuje 10 podpisov poslancev, po mnenju Zmaga Jelinčiča (SNS) pa je malo verjetno, da bi jih utegnil zbrati.

Poslancem se je za mandatarja sam ponudil nekdanji politik Gojko Stanič, ki naj bi ga, tako je dejal sam, k temu "nagovorili" številni gospodarstveniki. Sicer pa je Stanič sam za TV Slovenijo dejal, da se je že slišal s Francem Žnidaršičem, ki mu je dejal, da se bodo o podpori pogovorili v poslanski skupini, in Gregorjem Golobičem (Zares), kjer pa so se odločili, da gredo na volitve. Velik dvom o Staničevih možnostih je že popoldan izrazil predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. "Ne vem, če bo dobil tri podpise," je dejal in zatrdil, da SNS pri tem ne bo sodeloval. Gojko Stanič je bil politik v nekdanji Jugoslaviji. Deloval je v vodstvu mestne organizacije Zveze komunistov Ljubljana, kot sekretar Univerzitetnega komiteja Zveze komunistov Slovenije in kot član sekretariata Centralnega komiteja ZK Slovenije. Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je leta 1982 doktoriral na temo »Marxova in Engelsova teorija partije«.

Po koncu politične participacije je do osamosvojitve predaval politologijo na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, nato pa se je ukvarjal s svetovanjem v gospodarstvu. Leta 2002 je kandidiral za predsednika LDS-a. Danes opolnoči se bo iztekel sedemdnevni rok, v katerem lahko predsednik republike, poslanska skupina ali najmanj deset poslancev predlagajo novega mandatarja. V poslanskih skupinah so se takšni možnosti že odpovedali. V ponedeljek so se o tem pogovarjali tudi s predsednikom republike Danilom Türkom, ki pa dokončne odločitve še ni sporočil.

Potem ko je minuli torek padla vlada Boruta Pahorja, se danes izteče sedemdnevni rok, v katerem je možno predlagati mandatarja. Če se to ne bo zgodilo, utegne predsednik republike predčasne volitve, za katere se zavzemajo vse stranke, razpisati že v prihodnjih dneh. V tem primeru bi na volišča odšli že novembra. Pravniki si sicer niso enotni v stališču, ali mora Türk v vsakem primeru počakati, da poteče 30-dnevni rok od izglasovane nezaupnice, ali pa lahko svojo odločitev sporoči že prej. Svojo odločitev glede prihodnjih korakov v reševanju politične krize bo Türk predvidoma sporočil v sredo, so pojasnili v Uradu predsednika republike.

Türk se je o nastalem političnem položaju po padcu vlade že prejšnji teden pogovarjal s premierom Pahorjem, ki opravlja tekoče posle. Ta je sporočil, da možnosti ponovnega glasovanja o zaupnici ne bo izkoristil. Predsednik republike se je v petek posvetoval tudi s predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem, v ponedeljek pa še s predstavniki parlamentarnih strank. Njihova že znana stališča se niso spremenila, vse stranke so naklonjene čim prejšnjim predčasnim volitvam.DZ ima po ustavi na voljo tri poskuse, da izglasuje novega mandatarja - rok za predložitev nove kandidature v kasnejših poskusih je le tri dni. Če DZ v 30 dneh od izglasovane nezaupnice ne izvoli novega predsednika vlade oz. zaupnice ne potrdi tudi v drugem poskusu, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve.