stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićev poraz - le 42 glasov!

Deli na:
Jankovićev poraz - le 42 glasov!

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ni bil potrjen za mandatarja - v državnem zboru je zanj glasovalo 42 poslancev, eden je bil proti.  Predsednik države mora zdaj predlagati novega kandidata za mandatarja, lahko pa tudi znova izbere Jankovića.

Mandatarski kandidat, predsednik Pozitivne Slovenije, Zoran Janković na tajnem glasovanju v DZ ni dobil potrebne večine glasov in tako ni bil izvoljen za mandatarja. Zanj je namreč glasovalo 42 poslank in poslancev, proti pa je glasoval eden. To pomeni, da Janković ni dobil niti vseh glasov poslancev Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS.

Glasovnice je na tajnem glasovanju sicer dvignilo 54 poslancev, oddalo pa jih je 47. Štiri glasovnice so bile neveljavne. Za izvolitev bi Janković potreboval najmanj 46 poslanskih glasov.

Neizvoljeni kandidat za mandatarja Janković je v prvi izjavi po glasovanju dejal, da je bila to volja poslancev in jo kot tako sprejema. Dejal je, da je bila večina razpravljavcev izjemno korektna, tako tisti, ki so rekli, da bodo dali glas zanj, kot tisti, ki so napovedali, da ga ne bodo, "razen posameznika, ampak o njem ni vredno izgubljati besed".

Ob tem je poudaril, da bodo tisti, ki so danes "bojkotirali" glasovanje, to težko razložili državljanom Slovenije. Njihova naloge je, da glasujejo, za ali proti, je dejal.

Sam ni razočaran, pravi, saj da so naredili vse, kar je bilo mogoče. "Stali smo pokončno, držali smo se tistega, kar smo volivcem obljubili," je povedal. Glede možnosti, da ga predsednik republike Danilo Turk še enkrat predlaga za mandatarja, pa je Janković pojasnil, da bo zadevo najprej prespal, razmislil in se pogovoril s člani svoje stranke. Ne ve še, kaj bo naredil, je pa spomnil, da je že večkrat dejal, da sebe vidi v izvršni funkciji. Prav tako še ni želel napovedati, ali bo morda ponovno kandidiral za župana Ljubljane. Današnje odločitve DZ ne jemlje kot poraz, poraz bi zanj bil, če bi umaknil kandidaturo.



Janković tudi ni želel špekulirati, kdo ni glasoval zanj, saj bi moral po napovedanem seštevku dobiti 44 glasov. A kot je dejal, bodo nekateri "težko razlagali, da odločitev, ki je padla v ponedeljek, ni bila že dolgo pripravljena". Prav v ponedeljek so se v Listi Virant odločili, da Jankovića ne bodo podprli, z njim pa tudi ne bodo šli v koalicijo.

Novinarje je tudi zanimalo, ali so bile napovedi o 46, celo 48 glasovih "blefiranje", kar pa je Janković zanikal.

Zdaj lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih s parlamentarnimi strankami v štirinajstih dneh predlaga drugega kandidata za mandatarja ali ponovno Jankovića, lahko pa mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Po neuradnih informacijah naj bi poslanci za mandatarja že danes predlagali predsednika SDS Janeza Janšo.

Ponovne volitve se opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po preteku roka za vložitev kandidatur. V drugem poskusu imenovanja mandatarja je lahko vloženih tudi več kandidatur, najprej pa se glasuje o kandidatu, ki ga je predlagal predsednik republike.

V primeru, da tudi v drugem krogu ni izvoljen noben kandidat, pa predsednik republike razpusti DZ in razpiše ponovne volitve, razen če poslanci sklenejo, da bo DZ opravil ponovljene volitve. V tretjem krogu sicer za izvolitev zadošča navadna večina poslanskih glasov.