kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Usodna ženska župana Balažica: Nina Krajnik je bila z njim že v Avstraliji, ko ga je odnesla afera s pedofilom Omanom

Deli na:
Usodna ženska župana Balažica: Nina Krajnik je bila z njim že v Avstraliji, ko ga je odnesla afera s pedofilom Omanom

Nika Krajnik, nova zvezda slovenske desnice in partnerka župana Moravč Milana Balažica - Foto: Matej Pušnik

Aktualni župan Moravč Milan Balažic je imel pred leti ambicijo poseči še po veliko višjih in uglednejših političnih funkcijah, a mu je kariero leta 2014 torpediralo druženje z razvpitim pedofilom Nicholasom Omanom.

Balažic je bil takrat veleposlanik Slovenije v Avstraliji, kjer je odprtje častnega konzulata v Melbournu preraslo v hud škandal za slovensko diplomacijo in zaušnico slovenski skupnosti v Avstraliji in ga nazadnje odmevno stalo tudi položaja.

Ves čas je bila njegova zvesta sopotnica Nina Krajnik, o kateri izčrpno pišemo v tej številki Reporterja. Lacanovska psihoanalitičarka, ki naj bi bila nagnjena k nasilju, je med letoma 2011 in 2014 živela z Balažicem v Avstraliji – sama se na svoji spletni strani hvali, da je v tem času opravljala akademske raziskave v Avstraliji in na Novi Zelandiji, dveh državah, ki ju je pokrival njen partner veleposlanik.

Julija 2011 je bila tudi prisotna ob Balažicevi predaji poverilnih pisem avstralski generalni guvernerki  Quentin Bryce. Le ugibamo lahko, ali je bila prisotna tudi na usodni slovesnosti, ki je njenega partnerja stala kariere.

Foto: arhiv Reporterja - Pedofil Nicholas Oman na razvpiti otvoritvi konzulata v Melbournu 7. marca 2014.

Balažic je marca 2014 na otvoritev konzulata povabil Nicholasa Omana, razvpitega trgovca in tihotapca orožja, ki je bil leta 2006 v Avstraliji pravnomočno obsojen zaradi snemanja spolnih odnosov z mladoletnimi dekleti na Tajskem in v Liberiji. Oman je bil vpisan tudi v register oseb, obsojenih zaradi spolnih napadov. Njegova obsodba zaradi pedofilije je odmevala tudi v slovenskih medijih in Balažic, dober poznavalec slovenske družbe in politike zadnjih desetletij, je moral vedeti, kdo Nicholas Oman je.

Veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic v družbi pedofila

A vseeno se je pedofil Oman 7. marca 2014 pojavil na otvoritvi konzulata v Melbournu. Ko so avstralski Slovenci ugotovili, kdo je prišel na slovesnost, so bili zgroženi. Ko pa so izvedeli, da je bil prav Balažic tisti, ki je Omana povabil, so bili ogorčeni.

Balažic in ministrstvo za zunanje zadeve sta se branila, da je bila na odprtje povabljena le Patricia Oman, mlada pravnica in hčerka zloglasnega Nicholasa Omana, a ju je Reporter postavil na laž z objavo pričevanja vira, ki je videl seznam povabljencev, na katerem sta bila navedena tako Patricia kot Nicholas Oman z ženo. Da je veleposlaništvo bdelo nad seznamom  povabljencev in odobrilo goste, so potrdili tudi drugi avstralski Slovenci, povezani z dogodkom.

Balažic in MZZ lažeta, pedofil Oman je bil na seznamu povabljencev!

Oman, nekoč tudi lastnik slavne Riklijeve vile na Bledu, je bil v devetdesetih letih v Sloveniji vpleten v vrsto afer povezanih s trgovino z orožjem. Osumljen je bil številnih kaznivih dejanj in bil dober znanec organov pregona v več državah – celo na Interpolovi tiralici se je znašel. A nazadnje ga ni pokopalo tihotapljenje orožja, temveč pedofilija.  

Ko je njegova prisotnost na slovesnosti v Melbournu povzročila nov škandal, je poskušal Balažic njegovo prisotnost opravičevati z domnevno pomembnostjo za Slovenijo, ko gre za gospodarska in obrambna vprašanja. Trdil je celo, da je bil v stiku z Omanom po navodilih slovenskega državnega vrha, kar pa je tedanja slovenska vlada premierke Alenke Bratušek zanikala.

»Poleg tega naj bi razpolagal z nekaterimi orožarskimi dokumenti, ki bremenijo nekatere v Sloveniji, zato naj bi Balažic, v trenutkih, ko se mu malo »bolj razveže jezik«, razlagal, da je na posebni misiji. Se pa Oman pri njem pogosto oglasi, pravijo naši viri, ko osebje v Canberri že zapusti stavbo veleposlaništva,« je leta 2014 v Reporterju pisal Jože Biščak.

Foto: glasslovenije.com.au - Milan Balažic in Nina Krajnik na proslavi ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije v parlamentu New South Walesa.

Izredni nadzor, ki ga je odredilo ministrstvo, je sprva Balažica opral krivde in sprejel njegovo trditev, da ni imel nič z vabilom pedofilu. A vztrajni avstralski Slovenci so dokazal, da je bil Oman že na osnutku seznama povabljenih in da na prireditev ni mogel priti brez vabila, zanimalo pa jih je tudi, zakaj ni bil odslovljen, ko se je prikazal na konzulatu v Melbournu. Zaradi afere so Slovenci v Avstraliji tudi javno obrnili hrbet veleposlaniku.

Tedanji novi častni konzul Derry Maddison je izjavil, da ni vedel, da je Oman prisoten, ker ga ni poznal, in da bi mu, če bi vedel, za koga gre, preprečil vstop. Tedanji zunanji minister Karl Erjavec si ni mogel več zatiskati oči in maja 2014 je vladi predlagal razrešitev Balažica z veleposlaniškega položaja.

Balažic je v afero s pedofilom Omanom vpletel še Bratuškovo, Erjavca, Pahorja in Lukšiča

Po odhodu iz diplomacije se je poskušal Balažic, ki je bil v 90. letih sicer zaprisežen levičar, prilepiti na Novo Slovenijo in je Mateja Tonina promoviral kot »pravšen material za bodočega predsednika vlade«.

Trdil je tudi, da je KPK potrdila spornost njegovega odpoklica z veleposlaniškega položaja, kar je KPK zanikala in poudarila, da v ravnanju ministra Erjavca in predsednice vlade Bratuškove ni zaznala elementov korupcije, a nazadnje je svojo nišo našel kot župan Moravč.