zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Tiskana

Avstralski Slovenci: Balažic, na naših prireditvah ste nezaželeni!

Deli na:
Avstralski Slovenci: Balažic, na naših prireditvah ste nezaželeni!

Foto: Bobo

»Ob neudeležbi predstavnika/ce veleposlaništva, sem bil naprošen, da spregovorim nekaj besed o drugem pomembnem dogodku, ki ga danes obeležujemo, to je 10. obletnici pridružitve naše mlade države RS k Evropski Uniji,« je zbrane včeraj v avstralskem Merrylandsu zahodno od Sydneya nagovoril nekdanji častni konzul Alfred Brežnik. Slovenska skupnost je namreč praznovala deseto obletnico zgodovinskega arhiva HASA in priključitve Sloveniji Evropski uniji. Med Slovenci na peti celini osovraženemu veleposlaniku Milanu Balažicu je bilo sporočeno, naj ne hodi, iz veleposlaništva v Canberri je bila povabljena Jana Grilc, vendar ni prišla. Zato pa se je prireditve udeležila članica avstralskega parlamenta Tanya Plibersek.

Potem ko ministrstvo za zunanje zadeve ni odpoklicalo Milana Balažica, veleposlanika Slovenije v Avstraliji, ker je bil na odprtje konzulata v Melbournu povabljen tudi pedofil Nicholas Oman (veleposlaništvo se je izgovarjalo, da Oman ni bil povabljen, ampak je prišel namesto hčerke Patricie), je bila slovenska skupnost ogorčena. Tako zelo, da so Balažicu nedvoumno sporočili, naj na prireditve in proslave, ki jih organizirajo Slovenci, ne hodi, ker je nezaželen.

V Melbournu zbirajo podpise pod peticijo za odpoklic Balažica. Zbrali so jih že nekaj manj kot 300, peticijo pa bodo poslali slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju. Če tudi on ne bo ničesar ukrenil, se bodo obrnili na avstralsko zunanje ministrstvo, ki pa je z zadevo že neuradno seznanjeno. Primer utegne biti za Slovenijo precej neugoden, saj ima avstralska država ostro protipedofilsko zakonodajo. Pedofili pa so sicer so konca življenja vpisani v poseben register pedofilov.

Medtem je ugledna avstralska Slovenka Draga Gelt, sicer tudi dobitnica najvišjega avstralskega priznanja, naslovila na člane državnozborskega odbora za zunanjo politiko pismo z vprašanji in komentarji seje, na kateri je ministrstvo za zuanje zadeve sporočilo, da z udeležbo pedofila Omana na odprtju konzulata ni bilo ničesar narobe. Geltova namreč meni, da poslanci niso dobili odgovore na vsa vprašanja. Zanima jo, zakaj je bil Oman sploh na osnutku seznama gostov, koga je predstavljal in zakaj ni bil odslovljen, ko se je pojavil na slavju, kot so omenjali na državnem zboru, na svojo roko. Opozarja, da Erjavčeva trditev, da je bila prireditev javna in da je lahko vsakdo prišel, ne zdrži. Na slovenskem radiu v Avstraliji je bilo samo obvestilo o odprtju, ne pa tudi povabilo zdomcem, naj pridejo. »Vsi, ki so se udeležili slavnosti, so prejeli uradna vabila,« piše draga Gelt, ki se sprašuje, zakaj torej ni prišlo več Slovencev. Pri tem navaja tudi novega častnega konzula, ki je zatrdil, da ni vedel, da je Oman prisoten, ker ga ni poznal. Izjavil je, če bi vedel, da je na odprtju pedofil, bi ne imel vstopa na njegovo zasebno zemljišče in v hišo. »Prisotnost Omana je bila odgovornost dr. Balažica, da seznani s prisotnostjo take osebe, kot je Nicholas Oman, polnopravno sojeni pedofil, častnega konzula in druge goste, saj je taka oseba nevarna za ljudi, posebno še za otroke. Lokalna policija ni vedela nič o tem slavju,« še piše poslancem Geltova.

Nedavno je Karlu Erjavcu napisal pismo tudi nekdanji častni konzul Alfred Brežnik. »Slovenska skupnost tega ne bo kar tako pozabila,« je poudaril. Prepričan je, da je bil Nicholas Oman povabljen na slovesnost v Melbournu, pri čemer ni pomembno, kako - telefonsko ali osebno. Po njegovem mnenju je bilo povabilo Omanu del dobro načrtovane rehabilitacije obsojenega pedofila, s katero naj bi postal član slovenske skupnosti v Avstraliji. Vendar, kot trdi Brežnik, Oman v slovenski skupnosti ni znan, prav tako še ni srečal Slovenca, ki bi ga poznal. Brežnik, ki je bil 21 let častni konzul, v pismu tudi dvomi v Omanovo hčerko Patricijo, češ da gre za »mlado nadobudno pravnico« in »novo generacijo slovenske skupnosti«. »Nihče ni o njej slišal, nihče je ne pozna. Kje in kdaj je kaj naredila za slovensko skupnost?« se sprašuje Brežnik. »Če je res tako nadobudna izobraženka, zakaj ... se ni opravičila in vprašala, ali jo lahko zastopa njen oče?«

Spomnimo. Danes 71-letni Oman, rojen v Podkorenu na Gorenjskem, je postal razvpit zaradi domnevne vpletenosti v orožarske posle. Bil je osumljen tudi številnih kaznivih dejanj in opravka naj bi imel z avstrijskimi, nemškimi, italijanskimi, švicarskimi, ameriškimi, avstralskimi in slovenskimi organi pregona, pogosto pa se je znašel na Interpolovih tiralicah. Oman je pred skoraj četrt stoletja kot častni konzul Liberije v Sloveniji (imel je slovensko, avstralsko in liberijsko državljanstvo) na Bledu najel in kupil Riklijevo vilo.  Nadzoroval naj bi tihotapljenje orožja prek koprskega pristanišča, vpleten pa naj bi bil tudi v razvpito afero z najdo orožja na mariborskem letališču. V Slovenijo je pripeljal tudi zastarele plinske maske in želel od države izterjati skoraj deset milijonov ameriških dolarjev. V tem času so ga iskali tudi v Italiji (trgovina z orožjem in pranje denarja) in Avstriji (goljufija, ki je bila težka 20 milijonov ameriških dolarjev).

Kasneje se je umaknil in se zapletel v pedofilsko afero, zaradi katere ga je melbournsko sodišče leta 2006 obsodilo na šest let zapora. Med letoma 1999 in 2001 je namreč na poslovnih potovanjih v Liberiji in na Tajskem snemal nespodobna dejanja z deklicami. Kot je kasneje povedal na sodišču, naj bi v stik s punčko prišel, ko je med enim svojih potovanj v Afriko spoznal dekličino mater in se z njo zapletel v razmerje. Spolni odnos je imel še z eno deklico, in sicer med potovanjem na Tajsko. Po obsodbi je do konca življenja vpisan v register oseb, ki so zagrešila dejanja proti spolni nedotakljivosti. Zato v Avstraliji kljub odsluženi kazni velja za pedofila.