Revija Reporter
Slovenija

Kako je razsipna Nataša Pirc Musar razmetavala z denarjem davkoplačevalcev

Biserka Karneža
45 9.633

11. okt. 2022 6:00 Osveženo: 6:53 / 11. 10. 2022

Deli na:

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Mediaspeed

Kako razsipno je ravnala sedanja predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar z državnim denarjem, ki ji je bil zaupan, ko je še vodila urad informacijske pooblaščenke (od 2006 do 2014)? Njen urad je deloval v dragem hotelu Lev, kjer je bilo v petih letih in devetih mesecih porabljenih več kot 700.000 evrov davkoplačevalskega denarja in to zgolj za najemnino prostorov!

Kot tedanja informacijska pooblaščenka je bila Nataša Pirc Musar pripravljena zapustiti najete prostore v hotelu Lev šele po letu naslavljanja opozoril v medijih in v parlamentu. Nerazumljivo je bilo namreč, da ima urad svoje prostore najete v dragem hotelu namesto v prostorih, ki jih je imela takrat za bistveno nižjo ceno na voljo država.

Samo iz naslova najemnine za poslovne prostore urada informacijskega pooblaščenca je bilo družbi Grand hotel Union kot lastnici hotela Lev plačanih 729.932, 75 evra. Po takratnih navedbah Nataše Pirc Musar je imel urad v kletnih prostorih hotela najeta še štiri parkirna mesta za štiri službena vozila v višini 400 evrov. Kar dve službeni vozili sta bili namenjeni informacijski pooblaščenki in njeni namestnici.

Da ima država dovolj praznih prostorov v državni lasti, zato je zapravljanje davkoplačevalskega denarja za najemnino v hotelskih prostorih nesprejemljivo, je bilo prvič opozorjeno v državnem zboru. Kljub temu je Nataša Pirc Musar kot tedanja pooblaščenka potožila, kako bo njen urad edini izmed vseh neodvisnih uradov, ki mu bo odvzeto največ, okoli 10 odstotkov proračunskih sredstev in da v hotelu Lev plačujejo eno izmed najnižjih najemnin za poslovne prostore v Ljubljani. Trdila je, da so v najemnino všteti stroški vzdrževanja, kar ni bilo res. V odgovoru za Reporter se ji je takrat zapisalo, kako so bili stroški najemnine ločeni od stroškov vzdrževanja.

Po opozorilih o izjemno potratnem plačevanju najemnine za delovanje urada v hotelu Lev, je nekaj mesecev kasneje vendarle prišlo do selitve na novo lokacijo v Mostah, s tem pa tudi do drastičnega znižanja porabe proračunskih sredstev. Namesto 10.448 evrov mesečne najemnine (kasneje je bila znižana na 6.912 evrov), pavšalnih stroškov za vzdrževanje v višini 768 evrov ter 400 evrov za najem parkirnih mest, je urad za prostore v državni lasti plačal za en mesec (marec 2013) 1.302,27 evra.

S selitvijo se je zmanjšalo tudi število službenih vozil in s tem tudi strošek plačevanja parkirnih mest. Namesto 400 evrov je bilo treba plačati 108 evrov, saj sta bili na voljo namesto prejšnjih štirih le dve službeni vozili, ki sta jih Pirc Musar in njena namestnica morala deliti z vsemi zaposlenimi.

Brez javnih opozoril seveda ne bi prišlo do nobenih sprememb. Nataša Pirc Musar se namreč zagotovo samoiniciativno ne bi bila pripravljena odpovedati najetim prostorom v hotelu Lev kot niti ne dvema službenima voziloma, ki jih je poprej imela le zase in za svojo namestnico.