kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je Milan Zver rovaril proti Francu Pukšiču in ga oblatil med sodnim postopkom

Deli na:
Kako je Milan Zver rovaril proti Francu Pukšiču in ga oblatil med sodnim postopkom

Dolga leta sta bila Milan Zver in Franc Pukšič v isti stranki SDS, dokler ni slednji leta 2009 izstopil iz stranke in se nato pridružil SLS - Foto: Primož Lavre

Župan občine Destrnik Franc Pukšič nam je v intervjuju decembra lani razkril, kako je njegov soobčan, evropski poslanec Milan Zver, njegovo pismo, ki ga je pisal poslancem, izročil njegovim političnim nasprotnikom, ki ga je z njim diskreditiral v sodnem postopku.

Dolga leta sta bila Milan Zver in Franc Pukšič v isti stranki SDS, dokler ni slednji leta 2009 izstopil iz stranke in se nato pridružil SLS. Kot je dejal Pukšič v intervjuju za Reporter, je bil vzrok za njegov izstopil Zver, »saj se je trudil, da projekt Terme Janžovci ne zaživi v času naše vlade 2004-2008«.

Kot župan Destrnika se je Pukšič zavzemal, da bi v njihovi občini zgradili terme, po njegovem odhodu leta 2012 pa je projekt popolnoma zamrl. Zaradi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije se je moral Pukšič posloviti od vodenja občine, nato je vse do lanskih volitev županoval njegov nasprotnik Vladimir Vindiš, ki ga je podprl Zver.

»Po mojem izstopu iz SDS je zelo odkrito deloval proti meni na občinski ravni. Že pred štirimi leti je v pismu tako imenovane alternative zapisal, da bi si občani zaslužili župana, ki bo bolj prijazen do njih in se bo posvečal občankam in občanom ter ne zgolj skrbel za svojo kariero na državni ravni,« je dejal Pukšič, ki nato ni bil več izvoljen za župana, leta 2014 pa je zapustil tudi poslanske klopi, saj SLS ni več prišla v državni zbor.

Franc Pukšič, župan Destrnika: Res pa je tudi, da v Destrniku s pomočjo Zvera še ni nič nastalo, kljub temu da je že dva mandata v Bruslju.

Podobno je Zver proti Pukšiču deloval tudi na lanskih lokalnih volitvah, ko je podprl kandidatko SDS Elizabeto Fras, toda Pukšič je zmagal že v prvem krogu s 54,41 odstotka glasov in pometel z vsemi tremi tekmeci, med njimi tudi županom Vindišem. Pukšič je eden redkih županov, ki se je (po šestih letih) vrnil na položaj, kar je bil tudi naš razlog za intervju z njim.

Toda najhujšo stvar mu je Zver zakuhal leta 2014, ko je Pukšič na sodišču na Ptuju tožil Vindiša zaradi klevetanja. Sodni postopek je vodila sodnica Biserka Rojic, sicer sestra direktorja Taluma Danila Topleka, s katerim si je bil Pukšič vse prej kot v dobrih odnosih. Ko je bil Toplek zaslišan v državnem zboru pred preiskovalno komisijo za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu, Pukšič ni bil aktiven.

Zaradi tega se je zaslišanju poslancem SDS po elektronski pošti opravičil: »Kot na drugih sejah preiskovalne komisije bi bil tudi danes zelo aktiven ob zaslišanju Danila Topleka. Vendar mi je to onemogočeno, ker bi zaradi njegove maščevalnosti imel posledice na sodišču. Se še spomnite, da se je hvalil, kako je streljal v tarčo, ki jo je predstavljala fotografija moje glave.«

Kot je še zapisal, »sodni primer klevetanja sedanjega župana proti meni (po zaslugi Milana Zvera)« sodi sodnica, ki je Toplekova sestra. Že kmalu za tem se je omenjeni Pukšičev dopis poslancem SDS znašel na sodišču in to v rokah sodnice, ki jo je omenjal v svojem sodnem postopku.

Na sodno obravnavo ga je prinesel takratni podžupan Branko Horvat in ga z dovoljenjem sodnice prebral, čeprav to ni imelo nobene zveze s postopkom. Na vprašanje sodnice, kje je dobil to elektronsko sporočilo, je odgovoril: »To je v bistvu krožilo med poslanci, do tega, do te zadeve sem pa jaz prišel preko gospoda Zvera.«

Ker je Pukšič v pismu poslancem SDS zapisal še podatek glede sodnice, ki ni točen, mu je sodnica celo zagrozila s kazenskim postopkom, a ga na koncu ni sprožila. Je pa izgubil sodni postopek proti takratnemu županu Vindišu, ki ga je takrat podpiral Zver.

Ko smo te stvari decembra lani prvič objavili, nas je Zver v intervjuju z novinarjem Borisom Cipotom obtožil, da smo naredili intervju s Pukšičem in se posebej pripeljali v Destrnik zgolj za to, da bi njemu škodovali. V resnici smo intervju s Pukšičem opravili v Grand Hotelu Union v Ljubljani med prireditvijo SLS ob njeni 30. obletnici, ki se jo je na koncu, ko je bila zakuska, udeležil tudi prvak SDS Janez Janša.