Revija Reporter
Slovenija

Kot v Orwellovi knjigi: Janša v svojem manipulativnem videu izbrisal pritiske na Mag iz zgodovine

Igor Kršinar
28 7.864

28. mar. 2021 6:00 Osveženo: 10:07 / 28. 3. 2021

Deli na:

Premier Janez Janša na razpravi o svobodi medijev v Sloveniji

Posnetek zaslona

Premier Janez Janša je evropskim poslancem, ki so razpravljali o položaju medijev v Sloveniji, želel predvajati video, ki ga je zmontirala njegova stranka, potem ko ga niso predvajali, pa je predsednico komisije za državljanske svoboščine Sophie in't Veld obtožil cenzure.

Toda že sam video je zmontiran zelo manipulativno. V njem so prikazani nekateri politični pritiski na novinarjev v času slovenskih levosredinskih vlad, ne pa tudi njegove vlade, navedeni so tudi napadi na novinarje, ki nimajo zveze s politiko, in prestopi novinarjev v politične vrste, seveda le v levosredinske stranke, izpustili pa so tiste, ki so prestopili v SDS.



Zanimivo pa je, da je Janša v svojem filmčku izpustil tudi dogajanje na Magu leta 2007 in 2008, zaradi katerega smo novinarji tega tednika odšli na Reporter. Seveda je prav tako izpustil tudi svoje pritiske na naš tednik, ko je sam z našimi novinarji obračunaval po družbenih omrežjih, grozil odgovornemu uredniku Silvestru Šurli in sprožil politično gonjo zoper Reporter.

Decembra 2016 ga je razjezil intervju z njegovim nekdanjim ministrom Žigom Turkom, v katerem je ta izjavil, da bi z veseljem volil stranko, ki bi jo vodila Romana Jordan. Gre za bivšo evropsko poslanko SDS, ki je pozneje prišla v Janševo nemilost. Zaradi tega je prvak SDS Reporter obtožil, da je glasilo Kučanovega foruma, pozval bralce k odpovedi naročnine, svojim poslancem pa prepovedal dajati intervjuje in izjave za naš tednik.

Verjetno je prav to vzrok, da je Janša po orwellovsko zamolčal dogajanje na Magu v času njegove prve vlade, čeprav smo bili takrat pravzaprav žrtev njegovih političnih nasprotnikov. Podobno je v videu izpustil tudi obračunavanje z nekdanjo direktorico TV Slovenija Ljerko Bizilj, ki jo je leva politika hotela zamenjati, ker je podpirala odgovorno urednico Jadranko Rebernik, ki pa je v videu prikazana kot ena od žrtev »levičarskega« obračuna nad novinarji.

Še več, Biziljeva je v filmčku označena kot bivša poslanka LDS, ki je postala direktorica javne televizije, čeprav je bila že pred tem uveljavljena novinarka. Upamo, da se mu ni zamerila zaradi tega, ker v zadnjem času kot kolumnistka sodeluje z Reporterjem.