Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afera Benalla: opozicija skuša z nasilnim varnostnikom zamajati Macrona

Deli na:
Afera Benalla: opozicija skuša z nasilnim varnostnikom zamajati Macrona

Vedno ob predsedniku. Tudi v času, ko Macron še ni bil predsednik. - Foto: Profimedia

Francoski opozicijski poslanci od francoskega predsednika Emmanuela Macrona zahtevajo, da pojasni stališče vlade glede člana njegovega kabineta Alexandra Benalle, ki so ga posneli med nasiljem nad udeleženci prvomajskih protestov. Zaradi zadeve bodo poslanci v ponedeljek zaslišali notranjega ministra Gerarda Collomba.

Vodja skrajne desnice Marine Le Pen je tvitnila, da če se Macron, ki se doslej na afero še ni odzval, ne bo izjasnil, "bo afera Benalla postala afera Macron", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Republikanske stranke Laurent Wauquiez je vlado obtožil, da želi "zakriti državno zadevo" in da mora Macron zadevo pojasniti Francozom.

Vodja skrajne levice Jean-Luc Melenchon pa meni, da gre za škandal v razsežnosti Watergata v ZDA, ki je leta 1974 s položaja odnesel predsednika Richarda Nixona. Macrona je obtožil, da "organizira osebno milico".

Pomočnika vodje Macronovega kabineta, 26-letnega Benalla, ki je skrbel za varnost predsednika države, so po napadu na protestnike v policijski čeladi med prvomajskimi protesti sprva za dva tedna suspendirali brez plačila. Ko je zadeva pred dnevi prišla v javnost, in to šele po objavi posnetka napadov v časniku Le Monde, pa so ga odpustili in je sedaj v priporu.


Zaradi zadeve je tarča kritik tudi notranji minister Gerard Collomb. Nekateri opozicijski poslanci menijo, da bi moral odstopiti, potem ko so mediji poročali, da je bil seznanjen z neprimernim Bennalovim ravnanjem.

Collomba bodo javno zaslišali v ponedeljek v parlamentarnem odboru za pravosodje, so sporočili iz parlamenta.

Včeraj so v okviru škandala pridržali tudi tri visoke policijske častnike pariške policijske prefekture, ki so osumljeni, da so Benalli izročili posnetek nadzorne kamere, s katerim se je želel oprati krivde.

V priporu pa je od petka tudi Vincent Crase, pomočnik za varnost Macronove stranke Naprej republika in rezervni žandar, ki je bil v času incidenta skupaj z Benallo.

Policija je medtem včeraj preiskala Benallovo stanovanje v predmestju Pariza.