Revija Reporter
Slovenija

Andrej Čuš pripravlja interpelacijo ministrice Irene Majcen

STA

2. avg. 2017 9:51 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Andrej Čuš

Primož Lavre

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je, potem ko se ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ni odzvala na njegov poziv k odstopu, pripravil osnutek interpelacije in ga poslal vsem poslanskim skupinam.

Čuš ministrici med drugim pripisuje objektivno odgovornost za nedavna požara v Kemisu in Ekosistemih ter neukrepanje v primeru bioplinarne v Lendavi.

Kot izhaja iz osnutka interpelacije, ki ga je danes poslal Čuš, poslanec Majcnovi očita tudi odgovornost zaradi kršenja okoljske zakonodaje, do katere je prišlo v primeru mnogih požarov in okoljskih katastrof v zadnjem obdobju, ignoriranje strokovne in druge zainteresirane javnosti pri sprejemanju zakonodaje s področja okolja ter negativno kadrovsko selekcijo, ki da vodi k izgubi kredibilnosti Slovenije v mednarodni skupnosti na področju naravovarstva (moti ga imenovanje Janeza Rakarja za v.d. direktorja Triglavskega narodnega parka).

Odziv ministrice v požaru v Kemisu na Vrhniki, do katerega je prišlo sredi maja, je bil po Čuševi oceni "popolnoma neprimeren". Ministrica namreč po njegovih navedbah "ni znala pojasniti, kako je možno, da so bile skladiščene že več kot 10 let z zakonom prepovedane snovi".

Nekaj dni po požaru v sortirnici odpadkov Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil v drugi polovici julija, pa je ministrica po Čuševih pojasnilih dejala, da podjetja, ki bi lahko povzročila večjo onesnaževanje okolja v državi, ne bodo več deležna takšnih odpustkov, kot so jih bila doslej.

Čuš se že dlje časa sprašuje, ali si podjetje, ki načrtno zastruplja tako okolje kot prebivalstvo, res zasluži odpustek, ko pa imamo na drugi strani dobre primere praks podjetij, ki delujejo v skladu s konceptom trajnostnega razvoja, četudi takšnega odpustka ne poznajo.

"Okolje je najpomembnejša nacionalna strateška dobrina, hkrati pa last nas vseh, zato ne smemo dovoliti, da tako pomembno državno funkcijo opravlja nekdo, ki bolj sledi kapitalu, kot pa zagotavljanju varnega in zdravega okolja," je poudaril Čuš in dodal, da je osnutek interpelacije pripravil in poslal poslanskim skupinam z željo, da se ga dopolni, s skupnim nastopom v interpelaciji pa poskrbi, da Majcnova ne bo več zasedala mesta ministrice za okolje in prostor.