nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jerajeva: Združitev prekmurskih Slovencev z matico »svetel trenutek slovenskega naroda«

Deli na:
Jerajeva: Združitev prekmurskih Slovencev z matico »svetel trenutek slovenskega naroda«

Foto: Bobo

Občina Beltinci je tudi letos pripravila slovesnost od dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, saj obenem z državnim praznuje svoj občinski praznik v spomin na množično ljudsko zborovanje v Beltincih 17. avgusta leta 1919, ko je vojaška oblast upravljanje nad Prekmurjem predala civilni oblasti.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, slavnostna govornica pa je bila poslanka državnega zbora Alenka Jeraj. Slednja je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ocenila kot enega svetlih trenutkov v zgodovini slovenskega naroda, ko smo stopili skupaj in združili moči in ki bi se lahko končal tudi drugače, če bi vrhovni svet mirovne konference v Parizu sprejel drugačno odločitev.

Pooblastil je kraljevino SHS, da zasede Prekmurje, vojska ga je zasedla brez prelivanja krvi in takoj začela vzpostavljati novo upravo, za kar je zaslužen predvsem izvedenec za Prekmurje Matija Slavič, ki je predstavnikom velesil predstavil položaj ljudi v pokrajini, je povedala Jerajeva ter posebej omenila zavedne duhovnike in učitelje, ki so v Prekmurju ohranjali jezik in narodno zavest,


"Ta svetli, edini trenutek, ko smo Slovenci povečali svoje ozemlje in ga ne izgubili, je izjemen dogodek v naši zgodovini. Izjemen ne zato, ker smo pridobili ozemlje, pač pa zato, ker smo se združili Slovenke in Slovenci, ker se je s tem končalo potujčevanje in asimilacija. Izjemen pogum, srčnost in narodna zavest velikih Prekmurcev in mnogih Slovencev, ki so sanjali in darovali vse, tudi svoja življenja za domovino, zaznamuje praznik, kot je jutrišnji," je poudarila poslanka, sklenila pa, da danes k sreči takih vprašanj ni, saj smo del skupine narodov, ki skupaj odločamo o svoji usodi, pomagamo drug drugemu in se učimo ter stopamo po poti uspeha, pa tudi padcev, skupaj, pri čemer je vsak padec tudi priložnost za ponoven vzpon ter pogumen in trden korak, pri čemer nam lahko da to moč spomin na velike dogodke pred 94 leti.

Občina Beltinci praznuje občinski praznik 17. avgusta od leta 1997. V kulturnem programu so nastopili člani Kulturnoumetniškega društva Beltinci in Kulturnega društva Marko Beltinci s prikazom prevratnega obdobja v letih 1914-1917, podelili pa so tudi občinske nagrade in priznanja zlatim maturantom.

Slovesnost ob prazniku je tradicionalno tudi letos pripravila še občina Črenšovci.