pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hojs: Prekmurje je zgled za domoljubje

Deli na:
Hojs: Prekmurje je zgled za domoljubje

Foto: Bobo

Prekmurje je že od priključitve matični domovini zgled za domoljubje, je v govoru na proslavi ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom izpostavil minister za obrambo Aleš Hojs. Ob tem je dodal, da je prepričan, da bo tudi slovenska politika zmogla toliko domoljubja in enotnosti, da bo to našo deželo naredila domovino za vse.

Na osrednji regijski prireditvi ob današnjem državnem prazniku v Veliki Polani je Hojs kot slavnostni govornik označil Trianonsko pogodbo, podpisano junija 1920, s katero je Prekmurje pripadlo kraljevini SHS, za eno najpomembnejših mednarodnih diplomatskih odločitev za slovenski narod.

Kot je povedal, je ob začrtanju severne slovenske meje generala Maistra Prekmurje praktično edino ozemlje, ki smo ga Slovenci v okviru skupne jugoslovanske države po koncu prve svetovne vojne na mirovnih konferencah pridobili. Poleg posameznikov iz Prekmurja, ki so za to zaslužni, pa imajo veliko zaslug za to tudi pogajalci na pariški mirovni konferenci, je dejal.

"Njihova sposobnost in strokovnost sta lahko zgled našim sedanjim pogajalcem, ki bodo na zahodu Slovenije morali izbojevati to, kar nam je obljubila politika, torej izhod na odprto morje. Z enako zagnanostjo in strokovnostjo bodo morali sedanji pogajalci braniti tudi pravično mejo na reki Muri v predelu sosednje Hotize. Vemo, da je za majhne narode uveljavitev njihovih interesov, čeprav povsem legitimnih, zelo težka naloga, zato je prav priključitev Prekmurja nekaj, kar nam lahko daje in mora dajati samozavest tudi danes," je poudaril minister.


Po njegovem je treba tudi ob sedanjih, ne prav dobrih časih za Slovenijo in ob gospodarski ter finančni krizi, ki sta prizadeli vse dele naše države, še toliko več pozornosti nameniti Prekmurju, ki je v preteklosti že preživelo nekaj težkih obdobij.

"Sedanja vlada se tega zelo zaveda, kot se zaveda tudi potencialov Prekmurja za gospodarski napredek vse države. Prav Prekmurje je dragocen zaklad, ki mora postati pomemben vir zagotavljanja domače hrane in povečanja prehranske samozadostnosti. V časih, ki so pred nami, je pomembno, da se tega čim prej zavemo in da tako, kot so to znali že naši predniki, na svoji zemlji zagotovimo prehransko varnost," je še povedal slavnostni govornik.

Slovesnosti so se med drugimi udeležili predsednik republike Danilo Türk, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, podpredsednika vlade Ljudmila Novak in Radovan Žerjav, predsedniška kandidata Milan Zver in Borut Pahor, škofa Katoliške in Slovenske evangeličanske cerkve Peter Štumpf in Geza Erniša ter nekateri poslanci in župani.

Uro pred slovesnostjo je bila v Veliki Polani maša za domovino, ki jo je vodil škof Štumpf. Med drugim je dejal, da so v Prekmurju vso tisočletno zgodovino ohranjali dedne časti, si odpuščali, med seboj presegali razlike v veri, jeziku in kulturi ter tako obstali v strpnosti in sožitju.