nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša vabi šefe strank: Kaj se bo delalo septembra?

Deli na:
Janša vabi šefe strank: Kaj se bo delalo septembra?

Foto: Bobo

Danes popoldne se bodo na vabilo premiera Janeza Janše znova sestali predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin. Tema sestanka bodo trije ključni septembrski projekti - vnos fiskalnega pravila v ustavo, sanacija bank in nov koncept upravljanja državnega premoženja. Pred tem se bo sestal tudi vrh koalicije.

Politični vrh sledi zaključku dela parlamentarnih delovnih skupin, ki so obravnavale in usklajevale izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, zakon o Slovenskem državnem holdingu in zakon o agenciji oz. skladu za sanacijo bank.

Po koncu usklajevanj znotraj delovnih skupin so sedaj v rokah političnega vrha ključne politične odločitve. Predsedniki parlamentarnih strank bodo tako proučili preostala odprta vprašanja in ključne dileme v zvezi s temi vprašanji.

Delovni skupini za fiskalno pravilo in sanacijo bank sta prejšnji teden z delom tudi končali, medtem ko delovna skupina, ki usklajuje besedilo predloga zakona o državnem holdingu, z delom nadaljuje.

Prav ta je pri usklajevanju dosegla tudi največji napredek, tako da je možnost političnega soglasja pri oblikovanju vsebine zakona o Slovenskem državnem holdingu tudi največja.



Nekoliko drugačen je položaj pri usklajevanju glede fiskalnega pravila in sanacije bank.

Večjih vsebinskih zadržkov glede izvedbe fiskalnega pravila sicer ni, odprto pa ostaja vprašanje, ali se ga vnese tako v ustavo in izvedbeni zakon ali samo v zakon.

Po zadnjih izjavah iz vrst SD in Pozitivne Slovenije dvotretjinske večine za vnos pravila v ustavo še naprej ni, v koaliciji pa opozarjajo, da je to edini možni način izpolnitve zaveze iz medvladne pogodbe o fiskalnem paktu in edini pravi signal vse bolj skeptičnim finančnim trgom, da je Slovenija na dolgi rok zavezana javnofinančni stabilnosti.

Ob fiskalnem pravilu je še vedno nejasen tudi način sanacije bank oz. reševanja slabih terjatev bank. Koalicija se je poenotila, da se slabe terjatve bank prenesejo na posebno pravno osebo zunaj bank, a glede tega manjkajo še ključne podrobnosti in informacije.