Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škandali v ameriških veteranskih bolnišnicah pretresajo tudi Obamovo administracijo

Deli na:
Škandali v ameriških veteranskih bolnišnicah pretresajo tudi Obamovo administracijo

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama se je včeraj v Beli hiši sestal z ministrom za veterane Ericom Shinsekijem in na novinarski konferenci po sestanku zagotovil, da so domnevne zlorabe in težave v veteranskih bolnišnicah nesprejemljive, zato bodo izvedli temeljito preiskavo.

Sistem veteranskih bolnišnic se v ZDA že dolgo sooča s pomanjkanjem denarja, Shinseki pa je bolnišnicam vseeno naložil, naj skrajšajo čakalne dobe. Birokrati so se na ta odlok odzvali na svojevrsten način.

Ker ni bilo dovolj zdravnikov, so po nekaterih bolnišnicah pripravili dva različna seznama zdravniških pregledov, posegov in čakalnih dob. Dejanskega in drugega za "šefe" v Washingtonu. Na prvem so bile čakalne dobe zelo dolge, na drugem pa občutno krajše.

Pod preiskavo je zaradi tega sedaj 26 veteranskih bolnišnic po ZDA, najbolj razvpit pa je primer bolnišnice v Phoenixu, kjer naj bi med predolgim čakanjem na poseg umrlo 40 veteranov.


Obama je včeraj izrazil ogorčenje nad dogajanjem in zagotovil, da tega ne bo več dovolil. "Popravili bomo vse, kar ne deluje, in dokler bom imel privilegij, da služim kot vrhovni poveljnik, se bom boril, da veteranom in njihovim družinam zagotovim nego, ugodnosti in priložnosti, ki si jih zaslužijo," je bil odločen Obama.

Ogorčenje in pozive k odstopom, z ministrom Shinsekijem na čelu, glasno izražajo tudi v kongresu, ki je sicer najbolj odgovoren za to, da veteranske bolnišnice nimajo dovolj denarja.

V predstavniškem domu kongresa trenutno hkrati zahtevajo Shinsekijev odstop in pripravljajo zakon, ki mu bo dal večja pooblastila za kaznovanje upravnikov veteranskih bolnišnic. V senatu se medtem pripravlja zakon, ki bo direktorjem in drugim vodilnim v veteranskih bolnišnicah prepovedal bonuse in druge ugodnosti. Obama v bolnišnice pošilja inšpektorje.

O povečanju finančnih sredstev za zaposlitev dodatnih zdravnikov v bolnišnicah pa se še naprej ne govori veliko. Pritisk na veteranske bolnišnice se je v zadnjih letih močno povečal zaradi vojn v Iraku in Afganistanu, proračunska poraba pa temu ni sledila.