Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tovšakova, Furlan, Masleša, Fišer - DZ bo razpravljal o stanju v pravosodju

Deli na:
Tovšakova, Furlan, Masleša, Fišer - DZ bo razpravljal o stanju v pravosodju

Foto: Bobo

DZ se bo opoldne predvidoma sestal na izredni seji, na kateri bodo spregovorili o stanju v pravosodju. Vendar mora še pred sejo zasedati matični odbor, da glasuje o sklepih za odločanje na seji, kdaj se bo sestal, pa še ni znano. Danes bo predstavljeno tudi poročilo o nadzoru nad delom specializiranega državnega tožilstva v primeru Hilde Tovšak.

Zahtevo za izredno sejo so vložili v SDS, kjer za odločanje v DZ predlagajo več sklepov - med drugim, da državni zbor državnotožilskemu svetu predlaga, da začne s postopki ugotavljanja odgovornosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, sodnemu svetu pa, da se opredeli do dela predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. PS predlaga dopolnila, s katerimi se sklepi nekoliko spreminjajo.

Predloge je v torek obravnaval odbor DZ za pravosodje, vendar je predsednik odbora Branko Grims sejo po osmih urah prekinil, dejal je, da bo kraj in čas nadaljevanja sporočil naknadno. V SDS pojasnjujejo, da vzrok za zahtevo seje niso zadnji aktualni dogodki, denimo izpustitev Hilde Tovšak, ampak stanje v pravosodju skozi daljše obdobje. Cilj pa je samo eden, izboljšanje stanja v pravosodju, dodajajo.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer pa bo danes, dve uri pred predvidenim začetkom izredne seje, predstavil izsledke strokovnega nadzora nad specializiranim državnim tožilstvom v primeru Hilde Tovšak.

Javnost iz poročila sicer pričakuje predvsem odgovor na vprašanje, zakaj vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki je vodil postopek proti Tovšakovi v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja ni vložil obtožnega akta in predlagal podaljšanja pripora za Tovšakovo, ampak ga je vložil šele potem, ko je sodišče Tovšakovi pripor že odpravilo.

Predsednica vlade Alenka Bratušek, pravosodni minister Senko Pličanič in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša so sicer v torek zvečer podpisali skupno zavezo za izboljšanje stanja v sodstvu.