bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nov parlament že v petek o interventnem zakonu

Deli na:
Nov parlament že v petek o interventnem zakonu

Foto: Bobo

Potem ko se je v sredo konstituiral novi sklic DZ, se bodo danes nadaljevale aktivnosti za sprejem interventnega zakona. Zoran Janković se bo zjutraj sestal s socialnimi partnerji, predstavniki parlamentarnih strank pa se bodo dogovorili o vsebini zakona in se sestali s sindikati. Izredna seja, na kateri bodo odločali o zakonu, bo v petek.

Verjetni mandatar Zoran Janković se bo že zjutraj v Ljubljani sestal z delojemalci in delodajalci. Ob 11. uri se bodo v DZ sestali predstavniki parlamentarnih strank in se dogovorili o vsebini interventnega zakona, ob 14. uri pa se bodo sestali še s predstavniki sindikatov in upokojencev, je za STA po pogovoru predstavnikov strank povedal novi predsednik DZ Gregor Virant.

Ob 18. uri bo seja parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko, ki bo zakon pripravil za petkovo izredno sejo. Seja se bo začela ob 10. uri.
 
Interventni zakon morajo poslanci sprejeti do petka, če želijo, da bi ukrepi začeli veljati s 1. januarjem.
 
Interventni zakon predvideva zamrznitev pokojnin, socialnih transferjev in plač javnih uslužbencev. Višina regresa za javne uslužbence in funkcionarje za leto 2012 bi ostala pri 692 evrih, plače funkcionarjev pa bi se znižale za 4 odstotke.
 
Vlada predlaga tudi zamrznitev napredovanj za vse leto, medtem ko je verjetni mandatar Zoran Janković sindikatom ponudil, da bi napredovanja zamrznili le za pol leta. Konfederacija sindikatov javnega sektorja je na takšen predlog pristala. Prav tako je njihova zahteva, da se politične stranke zavežejo, da ob sprejetem zakonu v letu 2012 ne bodo enostransko posegale v plače javnih uslužbencev. Tudi to je Janković v imenu Pozitivne Slovenije že obljubil.
 
Poslanci so v sredo za predsednika DZ izvolili predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, podpredsednika pa sta postala predsednica NSi Ljudmila Novak in vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik.