muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

kristijan-kozole Njena.si

Kmetija: Kristijan utrpel hudo nesrečo

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janšev strel v koleno? Po zgledu prijatelja Orbana ga vleče v objem evropske skrajne desnice

Deli na:
Janšev strel v koleno? Po zgledu prijatelja Orbana ga vleče v objem evropske skrajne desnice

Bo Janša po Orbanovem zgledu izstopil iz Evropske ljudske stranke in se pridružil evropski skrajni desnici? - Foto: Bobo

Prvak SDS Janeza Janša je v zadregi - ankete mu ta čas kažejo dobro, a tudi če na naslednjih volitvah zmaga, bo težko sestavil vlado. Logarjeva in Ruparjeva stranka sploh še nista ustanovljeni, kaj šele, da bi se pomerili na volitvah, na NSI ne more več računati, v levih strankah pa že zdaj nočejo sodelovati z njim, kaj bo šele čez dve leti.

Tako bi še zlasti bilo, če bi se Janša še bolj radikaliziral tudi v mednarodni politiki in izstopil iz zmernejše Evropske ljudske stranke. To možnost je napovedal v intervjuju za bruseljski portal European Voice konec oktobra. Ko so ga vprašali, zakaj SDS vztraja v ELS in ali ne bi bili zanjo boljša izbira stranka evropskih konservativcev (ECR) ali identitarci (ID), je odgovoril, da ima večina članic ELS z SDS podoben pogled na varnost meja in nasprotuje nekaterim odločitvam, ki so jih sprejeli v preteklosti, pri čemer je mislil na nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel.

»Če bo ELS po evropskih volitvah oblikovala podobno koalicijo kot v zadnjih obdobjih z levico, socialisti in zelenimi ter na evropski ravni ponavljala nemško veliko koalicijo, ki je naredila veliko škodo, potem bomo razmislili o nadaljnjem sodelovanju. Toda verjamem, da se večina ELS zavzema za oblikovane resnične desnosredinske koalicije z ECR, s konservativci in drugimi strankami, ki so pripravljeni reševati probleme Evrope,« je odgovoril Janša.

Ob tem je izrazil upanje, da bo predsednik ELS Manfred Weber pri tem uspešen in da bo takšno pot sprejel tudi kongres ELS naslednje leto. Potrdil je tudi, da bi bil pripravljen sodelovati z identitarci, vendar tistimi, ki v vojni v Ukrajini niso na strani Rusije. V intervjuju je podprl tudi svojega zaveznika, madžarskega premierja Viktorja Orbana, češ da mu je zgodovina dala prav, ko se je leta 2015 zoperstavil »invaziji nezakonitih migrantov v Evropo«.

Tako ECR kot ID povezujeta skrajno desne stranke: v ECR so (postfašistična) stranka Bratje Italije itralijanske premierke Giorgie Meloni, poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost, španski neofašisti Vox, švedski demokrati, v ID pa francoski Nacionalni zbor Marine Le Pen, avstrijski svobodnjaki, Alternativa za Nemčijo, italijanska Liga Mattea Salvinija. Če bo Janša po Orbanovem zgledu izstopil iz Evropske ljudske stranke in se pridružil evropski skrajni desnici, potem si bo dokončno zaprl vrata za sodelovanje s katerokoli slovensko zmerno stranko.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24