Revija Reporter
Slovenija

Bo Hojs novim strankam skušal onemogočiti nastop na volitvah? Tako jih lahko blokira

Igor Kršinar
1 6.802

9. jan. 2022 7:19 Osveženo: 7:19 / 09. 1. 2022

Deli na:

Aleš Hojs

Bobo

Nastop na volitvah so napovedale tudi stranke, ki jih bodo ustanovili šele v naslednjih tednih po novem letu.

Tako sta za konec januarja oziroma začetek februarja ustanovitev nove zelene stranke Vesna napovedala ekologa Urša Zgojznik in Uroš Macerl, prav tako naj bi že v naslednjih dneh ustanovili tudi stranko Liberalni demokrati (LIDE), ki jo je napovedal predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Politična stranka mora ob vpisu v register predložiti najmanj 200 overovljenih podpisov ustanovnih članov, izvesti mora ustanovni kongres ter na njem izvoliti vodstvo in statut stranke, pri tem pa upoštevati določila zakona o političnih strankah.

Ker se porajajo vprašanja, ali se bodo nove stranke lahko registrirale pravočasno, da bodo lahko nastopile na državnozborskih volitvah, ki bodo predvidoma 24. aprila, smo povprašali na ministrstvo za notranje zadeve, kako dolgo poteka postopek vpisa v register političnih strank.

»Registrski organ mora izdati odločbo o vpisu politične stranke v register političnih strank in jo vročiti stranki čim prej, najpozneje pa v enem mesecu od dneva, ko je prejel popolno vlogo za začetek postopka. Za vpis politične stranke v register se uporabljajo določbe zakona o splošnem upravnem postopku, razen če zakon o političnih strankah ne določa drugače,« so nam sporočili z MNZ.

»Če je zahteva za vpis stranke v register pomanjkljiva, mora registrski organ v skladu z določbo tretjega odstavka 11. člena zakona o političnih strankah stranki v 10 dneh poslati zahtevo za dopolnitev vloge, pri čemer stranki določi rok za dopolnitev, ki ne sme biti krajši od 30 in ne daljši od 60 dni od sprejema zahteve za dopolnitev. Če stranka v tem roku ne dopolni vloge, se šteje, da je umaknila vlogo za vpis stranke v register. Čas trajanja postopka registracije politične stranke je odvisen predvsem od popolnosti vloge, ki jo poda stranka. V povprečju je odločba o vpisu politične stranke v register izdana v 10 dneh od prejema popolne vloge za registracijo. V primerih, ko je potrebna dopolnitev vloge, pa je izdaja odločbe odvisna predvsem od stranke, kako hitro bo dopolnila vlogo,« so še odgovorili.

Doslej stranke, ki so bile ustanovljene tik pred volitvami, niso imele zapletov, ki bi jim onemogočili udeležbo. Leta 2011 sta na volitvah nastopili novi stranki Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija in Državljanska lista, ki sta bili ustanovljeni šest tednov pred volitvami. Podobno sta bili tudi Stranka Mira Cerarja in Zavezništvo Alenke Bratušek leta 2014 ustanovljena šest tednov pred volitvami. Pri prvih treh so podpise ustanovnih članov overili notarji na ustanovnem kongresu, pri Bratuškovi pa so jih zbrali pred tem overjene na upravnih enotah.

Listo kandidatov je treba vložiti 25 dni pred volitvami, kar za letos pomeni do 30. marca. To pomeni, da imajo stranke za vpis v register še kar precej časa, razen če bi se ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs iz SDS, odločilo nagajati in njihov nastop onemogočiti z zavrnitvijo registracije.