Revija Reporter
Slovenija

(VOLILNA NAPOVED) V DZ se bo prebilo maksimalno sedem strank!

dr. Alem Maksuti, politolog
6 9.238

17. apr. 2022 6:00

Deli na:

Soočenje na Pop TV

Primož Lavre

Danes se slovenska strankarska arena deli na dva bloka: levoliberalni blok in desni ali točneje desnopopulistični blok. Na volitvah bo politični spopad potekal vzdolž te cepitvene linije, ki je hierarhično najvišja in bo determinirala tudi vse druge. To pomeni, da bodo volivci najprej presodili, na strani katerega bloka so, šele potem pa, katera stranka jim je najbližja.

Na desnici dominira stranka SDS, ki svojo politiko utemeljuje na antikomunizmu in odnosu do preteklosti. Druga je stranka NSI, ki je kot strategijo političnega preživetja izbrala združevalno pozicijo s politiko SDS. Sebe sicer vidijo kot »sredinsko« stranko, ki prisega na kompromise in preseganje delitev. Ampak tu se začne prvi in največji problem: Janez Janša preprosto ni človek kompromisov. To je ključna stvar, ki jo spregledali v NSI.

Enako napačno potezo sta izbrali tudi stranki Naša Dežela in gibanje Povežimo Slovenijo. Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec živita v vzporedni realnosti, ki temelji na predpostavki, da je Janez Janša supersposoben politik, ki ga ovirajo zle sile globoke države, ki kritizirajo vse, kar reče ali naredi. Ampak leta 2018 so stranki Desus in SMC v DZ izvolili neki drugi volivci, ki se počutijo izdane in bodo najverjetneje pristali v objemu nove stranke Gibanje Svoboda, ki se ji tako ponuja možnost, da postane relativna zmagovalka volitev.

Tu so še štiri stranke KUL (SD, LMŠ, SAB in Levica), ki so uspešno preživele dve leti v opoziciji se na volitve odpravljajo z določeno politično kilometrino, kar je dobra popotnica za vstop v DZ. Prednost teh strank je tudi to, da so enotne v boju proti ideologiji janšizma. Levoliberalni blok ima večinsko podporo znotraj civilne družbe, ki vsak petek protestira proti aktualni oblasti. To je zelo dober recept za uspeh na volitvah.

Mnenja sem, da se bo v DZ prebilo maksimalno sedem strank. Vse druge, nove in zunajparlamentarne iniciative, nimajo možnosti že zaradi dominantnih cepitvenih linij in narave volilnega sistema.