nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša proti Kosu

Deli na:

Zaradi vseh "dokazljivo lažnih navedb", objavljanih v zapisniku zaslišanja predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa na Finskem, predsednik SDS Janez Janša pričakuje, da bo državno tožilstvo proti Kosu sprožilo ustrezne postopke. "V nasprotnem primeru bomo prisiljeni poseči po civilno-pravnih sredstvih," je dejal Janša.

Zaradi vseh "dokazljivo lažnih navedb", objavljanih v zapisniku zaslišanja predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa na Finskem, predsednik SDS Janez Janša pričakuje, da bo državno tožilstvo proti Kosu sprožilo ustrezne postopke. "V nasprotnem primeru bomo prisiljeni poseči po civilno-pravnih sredstvih," je dejal Janša.

Na ta način bi po besedah Janše Kosa končno seznanili "s tem, da ni mogoče 15 let v Sloveniji blatiti, ovajati, ponarejati, lagati in pri tem zlorabljati ne le institucijo slovenske države, ampak tudi institucije drugih evropskih držav".

Janša je poudaril, da po podatkih, ki so bili objavljeni doslej, nobena od navedb, ki jih je Kos dajal finskim preiskovalcem in se nanašajo na predsednika SDS, ne drži. Tako Janša zavrača, da bi bil brigadir Bojan Pograjc, sicer vodja strokovne komisije za nabavo oklepnikov, njegov sošolec.

Prav tako Darko Njavro po besedah Janše ni njegov tesen prijatelj, kot je po navedbah iz kopije zapisnika na zaslišanju dejal Kos. Kot je pojasnil Janša, je Njavra v času, ko je bil predsednik vlade, morda videl dvakrat, in sicer na različnih prireditvah.

Janša je tudi zavrnil, da bi pritiskal na ministra za gospodarstvo, da podpiše program protidobav v zvezi s Patrio. Kolikor je seznanjen, gospodarski minister sploh ni pristojen za to. Predsednik SDS upa, da bo objavljen celoten zapisnik, "da se bo videlo, koliko laži je še v izjavah Kosa".

Po tem, kar je bilo danes objavljeno, je po besedah Janše očitno, da je Kos finskim preiskovalcem izročil seznam 34 slovenskih državljanov, "o katerih je govoril vse mogoče". Sicer pa je Kosovo pričanje po njegovih besedah "zelo podobno temu, kar lahko preberemo v zgodovinskih arhivih v kakšnih izjavah udbovskih špicljev".

Kos je verjetno pričakoval, da mu nikoli ne bo treba pojasnjevati tega ovaduštva, je poudaril predsednik SDS. Če pa je že menil, da je kateri koli od slovenskih državljanov naredil kar koli narobe, bi moral po uradni dolžnosti vložiti kazensko ovadbo ali storiti kakšno drugo pravno dejanje v tej smeri, je prepričan.

Kot je dejal Janša, se je Kos že na zaslišanju na Finskem zavedal, da stvari ne držijo. V nasprotnem mnenju bi po njegovem namreč izdajal načelna mnenja in zadevo razlagal na novinarskih konferencah. "Te insinuacije je namerno sejal na Finskem, vedoč, da bo trajalo dolgo časa, preden se bodo stvari preverile, in v prepričanju, da se to zagotovo ne bo zgodilo do 21. septembra 2008, ko so bile v Sloveniji volitve," je izpostavil.

Z v Delu objavljenimi podatki po besedah Janše postaja očitno, kako je bil organiziran veliki pok. Kot je dejal, pa postaja tudi precej bolj jasno, kaj je pomenil članek v Nedeljskem dnevniku s sliko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, pod katero je bilo zapisano, da Milan Kučan pripravlja veliki pok.

Zadeva ima po Janševem mnenju širše politično ozadje in stvari so tekle na več odrih. Eden od teh je bila po njegovem preiskovalna komisija Milana M. Cvikla, ki je trdil, da ima v rokah dokaze o podkupovanju in govoril, da bodo pogodbo takoj po volitvah prekinili.

Sumljiva so bila tudi dogajanja v policiji z založeno depešo. Poti osebi, ki je založila depešo, je bil sprožen disciplinski postopek, ki pa ni bil končan, in ta oseba še danes opravlja prav tako odgovorno delo kot takrat, je povedal. Prepričan je, da je bilo nekomu v interesu, da je depeša založena, saj bi v nasprotnem primeru ta oseba za svoje dejanje odgovarjala.

Afera je po besedah Janše nastala zaradi tega, ker posla niso dobili tisti, ki so nanj računali, ki so zato privatizirali državno podjetje Sistemsko tehniko in ki so imeli močne politične botre in močne sorodstvene povezave. "Ta veliki pok je bil po mojem mnenju organiziran tudi zaradi tega, ker so najbrž porabili že veliko denarja, na katerega so računali iz tega razpisa," je sklenil predsednik SDS Janša.