Revija Reporter
Slovenija

Janša pred predsedovanjem EU: Evropsko morje je razburkano, potrebovali bomo kompas

STA
656

26. jun. 2021 6:00

Deli na:

Premier Janez Janša je na proslavi ob dnevu državnosti od portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve simbolično prevzel štafeto predsedovanja Svetu EU. Ob tem je posvaril pred uporabo dvojnih meril, zato se bodo borili za enake vatle za vse. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril pomen evropske skupnosti.

Janša je od portugalskega zunanjega ministra Augusta Santosa Silve prejel simbolično darilo ob predaji predsedovanja Svetu EU. "Hvala Portugalski za kompas. Evropsko morje je kar razburkano, potrebovali ga bomo," je dejal slovenski premier.

Ob 30. rojstnem dnevu samostojne in neodvisne Slovenije pa je po oceni Janše čas, da se ozremo tudi v naslednja tri desetletja. "Vidimo Evropo, vodilno po svobodi in kvaliteti življenja, dom pravičnosti in blaginje. Vidimo Slovenijo in Evropo, kot prostor dinamičnega in svobodnega izražanja mnenj, medsebojnega sodelovanja, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prave," je še dejal Janša na osrednji proslavi ob dnevu državnosti.

Dodal je še, da vidijo Slovenijo z dokončano tranzicijo, spravljeno samo s seboj, polno veselja do življenja. Vidijo Evropo, utemeljeno na evropski civilizaciji, svobodno in čim bolj celo, z močnimi državami članicami, podprtimi z učinkovitimi in vitkimi institucijami EU.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril, da lahko stoji ob slovenski in evropski zastavi ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU. "Evropa je družina, velika družina in skupaj bomo napisali novo stran v tej knjigi skupne prihodnosti," je povedal.

Evropska unija po njegovih besedah temelji na vrednotah svobode, demokracije in vladavine prava. "Raznolikost, strpnost in spoštovanje so naša moč, in ne šibkost," je navedel.