Revija Reporter
Slovenija

Janša: Ne vem, česa se Cerar boji; njegova koalicija je nastavila večino ustavnih sodnikov

Reporter

9. jan. 2018 19:11 Osveženo: 19:14 / 09. 1. 2018

Deli na:

Predsednik vlade Miro Cerar se je razglasil za ustavnega pravnika in nasploh pravnega strokovnjaka, potem pa se je na vse kriplje branil tega, da bi njegovo ravnanje, ki se nam zdi sporno, protizakonito in protiustavno, presojalo ustavno sodišče, pravi prvak SDS Janez Janša.

Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o ustavni obtožbi zoper Cerarja, o implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča glede meje s Hrvaško in o posojilu, ki ga je najela SDS. O Cerarju pravi, da so se čudili njegovemu odgovoru na ustavno obtožbo, in opozarja, da SDS ni predlagala njegove zamenjave, niti ni vložila nezaupnice, ampak je le želela, da o njegovem posredovanju v primeru sirskega migranta Ahmada Šamija odloči ustavno sodišče.

"Res ne vem, če je tako prepričan v svoj prav, zakaj se tako otepa tega, da bi o tem odločilo Ustavno sodišče," pravi Janša, ki je spomnil, da je Cerarjeva koalicija nastavila večino ustavnih sodnikov. Z vztrajanjem, da do obravnave pred ustavnim sodiščem ne pride, Cerar po Janševem mnenju postavlja na laž svojo trditev, da je ravnal absolutno ustavno in zakonito in da je v to trdno prepričan.

Polaganje vseh upov na to, da bo zdaj EU disciplinirala Hrvaško, ki je danes ravno tako članica EU kot Slovenija, je ne samo zmotno, ampak je dolgoročno igranje na karto hrvaških interesov, je prvak SDS povedal o strategiji slovenske vlade, da bi dosegla implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča.

Strateški interes Slovenije stik z mednarodnimi vodami, ki ga sedaj nimamo, ne pa to, ali bo meja v Piranskem zalivu 200 ali 300 metrov bolj na eno ali na drugo stran, je Janša kritičen do prizadevanj slovenske vlade.

"Polaganje vseh upov na to, da bo zdaj EU disciplinirala Hrvaško, ki je danes ravno tako članica EU kot Slovenija, je ne samo zmotno, ampak je dolgoročno igranje na karto hrvaških interesov," pravi o zmotnem zanašanju na Bruselj. Vlada naj raje potegne zavoro, se usede, posvetuje in potem na tej podlagi nekoliko spremeni svoje ravnanje, svetuje Janša.

Meni tudi, da je nadaljevanje enostranske uveljavitve arbitražnega sporazuma izjemno škodljivo za Slovenijo, sploh zato, ker "se skuša na vsaki način implementirati del tega sporazuma na neki točki, ki je za Slovenijo najbolj škodljiva - v nasprotju s tem, kar so obljubljali predlagatelji arbitražnega sporazuma Slovenija namreč ni dobila teritorialnega stika z mednarodnimi vodami."

Spomnil je, da arbitražna zgodba Slovenije in Hrvaške nikogar v Evropi ne zanima, in izpostavil, da so njemu in tudi drugim predsednikom slovenskih vlad evropski voditelji že pred leti svetovali, naj Slovenija reši vprašanje meje s Hrvaško pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

"Čas je za 'time out', čas za premislek, čas da pogledamo, kje so tiste točke v tem arbitražnem sporazumu, ki Sloveniji dajejo boljše izhodišče," meni Janša, ki ob tem opozarja, da poskušamo trenutno problem rešiti po več napačnih poteh. "Eno ubira predsednik vlade, drugo zunanji minister, nekje vmes se je pa postavil še predsednik države."