lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

bevk1 Svet24.si

Sto aktivnih let Ivana Bevka: "V naravi se ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Slovenija

Janša in Plenković na Otočcu o usklajenemu boju proti covidu-19

Deli na:
Janša in Plenković na Otočcu o usklajenemu boju proti covidu-19

Predsednika vlad Hrvaške in Slovenije Andrej Plenković in Janez Janša na Otočcu. - Foto: Bobo

Na Otočcu se je začelo srečanje premierjev Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Andreja Plenkovića. V pogovorih bosta največ pozornosti namenila usklajenemu boju proti covidu-19 in zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Po napovedih bosta govorila tudi o odnosih med državama in drugih aktualnih temah.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes povedal, da srečanje na Otočcu ne bo samo vljudnostno, ampak vsebinsko, osrednja pozornost pa bo namenjena usklajenemu boju proti novemu koronavirusu ter zajezitvi širjenja.

Poudaril je, da sta ob naraščanja okužb na Zahodnem Balkanu Slovenija in Hrvaška kot članici EU ključni za zajezitev širjenja naprej po uniji. Dodal je, da bo slovenska stran predstavila svoje dobre prakse, državi bosta poskušali poenotiti ravnanje glede ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

V hrvaški delegaciji so poleg Plenkovića še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba - direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić.

Slovensko delegacijo poleg Janše sestavljajo še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.Plenković v Slovenijo prihaja nekaj dni po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, na katerih si je s prepričljivo zmago njegove HDZ zagotovil nov mandat na čelu hrvaške vlade.

To je prvo dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo covida-19 večkrat slišala po telefonu. Razmere glede novega koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 116 novih okužb, največ doslej. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev.

Odnose med državama med drugim zaznamuje vprašanje meje, ki jo je pred tremi leti določilo arbitražno sodišče. Slovenija vztraja, da je treba odločitev sodišča implementirati, Hrvaška pa temu nasprotuje.

Zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe so se odnosi med sosednjima državama ter partnerkama v EU in zvezi Nato v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sestal tedanji premier Miro Cerar. So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović sestal 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat.

Loading...