Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mercedes na prvi dirki formule 1 s črnimi bolidi proti rasizmu

Deli na:
Mercedes na prvi dirki formule 1 s črnimi bolidi proti rasizmu

Hamilton bo sezono formule 1 začel v črnem Mercedesovem bolidu. - Foto: Reuters

Mercedesova bolida v formuli 1 se bosta konec tedna na uvodni dirki sezone v avstrijskem Spielbergu predstavila v črni barvi. Dirkalnika Britanca Lewisa Hamiltona in Finca Valtterija Bottasa bosta v znak boja proti rasizmu in diskriminaciji celo sezono črna, poročajo agencije, pa tudi tekmovalca bosta nastopala v črni opremi.

Tudi zaradi zadnjih dogodkov v ZDA in burnih protirasističnih protestov bo formula 1 letos potekala pod geslom #WeRaceAsOne. Svoje bo po močni spodbudi 35-letnega svetovnega prvaka Hamiltona dodalo tudi moštvo Mercedesa, ki se je odločilo za kampanjo End Racism (Končajmo rasizem). V ekipi so Hamiltona, ki se je burno odzval na smrt Georgea Floyda v Minneapolisu, nemudoma podprli.

Vodja ekipe Toto Wolff pravi, da skuša razumeti, v kakšni situaciji je Hamilton sam in kako gleda na vse te dogodke. "Diskriminacija, različnost, integracija in enakost so bile za našo ekipo vedno pomembne vsebine, a se zaradi tega nismo posebej razlikovali od drugih moštev v ekipi," še pravi Wolff, ki dodaja, da je zdaj čas za korak naprej. Tudi v Mercedesu samem, kjer se le tri odstotke ljudi prišteva med etnične manjšine, v podjetju je zaposlenih le 12 odstotkov žensk.

V Mercedesu pravijo, da so črni bolidi le prvi korak. "Ne gre za PR. Tudi pravilen odnos do teh tematik ni dovolj, če bomo pri tem ostali tiho," še omenja Wolff.

Vodja ekipe napoveduje, da bodo osebje za ekipo v bodoče iskali v širokem spektru morebitnih sodelavcev in ne le na univerzah v Oxfordu in Cambridgeu, kar so počeli doslej. "Mladim moramo pokazati, da vrata v formulo 1 zanje niso zaprta."