Revija Reporter
Slovenija

Kako je Počivalšek zadušil upor v SMC

Igor Kršinar
15 9.767

16. mar. 2021 6:00 Osveženo: 7:09 / 16. 3. 2021

Deli na:

Gospodarski minister in prvak SMC Zdravko Počivalšek

Primož Lavre

Zdravko Počivalšek je v svetu SMC preglasoval Igorja Zorčiča in Janjo Sluga. Bosta vztrajala v stranki ali bosta ustanovila samostojno poslansko skupino?

Po Desusu prihaja do razkola tudi v SMC. Za zdaj je predsednik Zdravko Počivalšek zadušil upor kritikov vladne koalicije, ki menijo, da je stranka preveč popustljiva do ideoloških izpadov premierja Janeza Janše. Med temi sta tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič in vodja poslanske skupine Janja Sluga. Slednjo je Počivalšek na začetku tedna skušal razrešiti s položaja, a ni dobil podpore vsaj petih od osmih poslancev.

Slugova še posebno moti predsednika vlade, ki naj bi od Počivalška tudi zahteval njeno odstavitev, zlasti zato, ker pogosto glasuje z opozicijo, ne skupaj z vlado. V nemilosti pa je prišel tudi Zorčič, ki je dan pred sejo sveta stranke ob Počivalškovem pismu članom tvitnil: »S 'sopotniki' se bomo morali najprej pogovoriti o odpravi političnega vpletanja v tožilstvo in izvrševanje zakona, ki ga je nedavno sprejel državni zbor (STA) in se ga še vedno ignorira, potem pa seveda tudi o drugih družbenih problemih, za rešitev katerih je vedno potrebno sodelovanje.«

Zorčič se je omenjal tudi kot možen kandidat za novega predsednika stranke, ki bi na izrednem kongresu zamenjal Počivalška. Toda zahteva po sklicu kongresa je bila v svetu stranke zavrnjena, Počivalšek pa se je s seje vrnil kot absolutni zmagovalec z dvetretjinsko podporo. Te mu seveda ni bilo težko doseči, saj je večina nasprotnikov koalicije z Janšo že zapustila stranko, ponekod so odšli celotni odbori, ostala je manjšina, na primer v Litiji, Hrastniku, Slovenj Gradcu in Mežici.

Tako se zdaj postavlja vprašanje, kaj bosta storila Zorčič in Slugova, ki sta po četrtkovi seji brez komentarja zapustila prizorišče. Ali se bosta uklonila volji predsednika Počivalška, da bi obdržala pomembni funkciji v državnem zboru (podobno kot poslanci Desusa), ali pa svojih načel vendarle ne bosta poteptala in naredila kakšen pomemben politični korak. Vprašanje je tudi, kdo vse se jima lahko pridruži. Če bi jima sledil še vsaj Brane Rajić, bi lahko ustanovili samostojno poslansko skupino, Slugova bi še vedno ostala vodja skupine, Zorčič pa bi tvegal zamenjavo na čelu državnega zbora, kjer bi lahko računal na podporo opozicije.

Seveda je bilo te dni slišati komentarje, da so uporniški poslanci SMC zamudili trenutek, saj v konstruktivni nezaupnici niso podprli Karla Erjavca, a tudi če bi to storili, za zamenjavo vlade ni bilo dovolj glasov, predvsem zaradi poslancev Desusa, ki so svojemu nekdanjemu predsedniku obrnili hrbet. Tako bo zdaj SMC še bolj v podrejenem položaju do predsednika vlade Janeza Janše.

Njena edina možnost za preživetje bi lahko bila skupna lista z nastajajočo stranko Aleksandre Pivec ali naveza z SLS v koaliciji Povežimo Slovenijo, pa še tam je vprašanje, ali jim bo sploh uspelo preseči parlamentarni prag, a tudi če bi jim, bi bil težko izvoljen kdo iz SMC. Bolj je verjetno, da se bodo po koncu mandata vsi skupaj poslovili, zato je večini poslancev do tega, da vladna koalicija, kakršnakoli že je, preživi do rednih volitev.