kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Janković želi pomoč države v Stožicah

Deli na:

Tudi država bi morala financirati stadion Stožice, je prepričan ljubljanski župan Zoran Janković. Kot napoveduje, bodo za državo pripravili predlog za financiranje gradnje dodatnega nogometnega igrišča in ogrevalne dvorane. Po njegovih besedah je to edini športni objekt v Sloveniji, v katerega do sedaj ni bil vložen niti evro državnega denarja.

Tudi država bi morala financirati stadion Stožice, je prepričan ljubljanski župan Zoran Janković. Kot napoveduje, bodo za državo pripravili predlog za financiranje gradnje dodatnega nogometnega igrišča in ogrevalne dvorane. Po njegovih besedah je to edini športni objekt v Sloveniji, v katerega do sedaj ni bil vložen niti evro državnega denarja.

Omenjeni predlog bodo, kot je na novinarski konferenci pojasnil župan, pripravili potem, ko bo znana višina dodatnih stroškov. O teh pa se bodo dogovorili, ko bo projekt zaključen. Vlada naj bi namreč po njihovem predlogu financirala dodatne stroške gradnje, ki bodo presegli v pogodbi javno-zasebnega partnerstva predvidenih 81 milijonov evrov. Kot pravi župan, se je o tem že pogovarjal z ministrom za šolstvo in šport Igorjem Lukšičem.

Kot poudarja Janković, je to edini športni objekt v Sloveniji, v katerega do sedaj ni bil vložen niti evro državnega denarja, saj denarja od Fundacije za šport, od katere so prejeli okoli 500.000 evrov, ne šteje kot prispevek države. Pri sredstvih fundacije gre po njegovih besedah bolj za moralno podporo celotni investiciji, saj predstavlja le majhen odstotek stroškov.

"Tudi Ljubljani, ki je edino glavno mesto, pripada vsaj enaka količina denarja po športni liniji od države, kot so jo dobila vsa druga mesta," je prepričan župan. Ob tem napoveduje, da bo vlado povabil na ogled stadiona. Gradnja stadiona in dvorane v Stožicah je po njegovih besedah trenutno na 80 odstotkih, gradnja trgovskega centra pa na 65 odstotkih. V nedeljo so na stadionu že prižgali prve luči in preizkusili ozvočenje.

"Spreminjamo lokacijo, ki je bila 20 let degradirana," poudarja župan. Ob tem je zanikal, da se stadion gradi zaradi bližajočih se volitev. "Jaz sem že zamudil rok, ta je bil leta 2008," pojasnjuje.

V petek se, kot je omenil Janković, izteče rok za izgradnjo Mesarskega mostu, nato bodo izvajalcem začeli zaračunavati pogodbene kazni v višini 14.500 evrov na dan. "Ta most ni življenjskega pomena za Ljubljano, da bi moral biti zgrajen do nekega roka. Čim več dni bodo zamudili, cenejši bo most," pravi župan.

Kot je med drugim dejal, imajo po prvih informacijah, ki jih še preverjajo, pri vpisu otrok v ljubljanske vrtce v prvem starostnem obdobju tisoč prijav preveč glede na število razpoložljivih mest. Imajo pa še nekaj prostora v drugem starostnem obdobju. Če to drži, pravi župan, se je vpisal vsak dojenček, ki se je v Ljubljani rodil v zadnjem letu, kar pa je po njegovem mnenju nemogoče.

V Ljubljani maja pripravljajo mesec kolesarjenja, s katerim želijo spodbuditi uporabo koles. Med drugim bodo pripravili prireditve za otroke, demonstracije varne vožnje ter razstavo koles in kolesarskih pripomočkov.