901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikati: Od kje državi milijarda, se bo odpuščalo ali ne?

Deli na:
Sindikati: Od kje državi milijarda, se bo odpuščalo ali ne?

Foto: Arhiv Reporterja

Kje se bo našlo 800 milijonov evrov, so se spraševali v Pogledih Slovenije, posvečenih gospodarskemu položaju države in načrtom nove vlade. Kako bo država varčevala, se bo odpuščalo ali ne, je zanimalo predstavnike sindikatov, ki pravijo, da verjetna nova koalicija daje različne odgovore.

V prihodnjih dveh ali treh tednih bodo pripravljena izhodišča za medgeneracijski dogovor, je v oddaji Pogledi Slovenije povedal poslanec stranke SDS Andrej Šircelj. Dogovor naj bi po njegovih besedah na izhodiščih, kjer se lahko dogovorijo glede vseh socialnih transferjev oz. vseh zadev, ki zanimajo vse socialne partnerje.

Šircelj, ki je bil v prvi vladi Janeza Janše med letoma 2004 in 2008 državni sekretar na finančnem ministrstvu, pred volitvami pa je veljal za najresnejšega kandidata SDS za finančnega ministrstva, je ob tem napovedal, da nova vlada ne bo delala samo na varčevanju, temveč tudi na dodatnem ustvarjanju prihodkov. Pokojnine, plače in drugo, pride na vrsto kasneje, vse pa v dogovoru s sindikati in delodajalci, je dejal.
 
Dodal je, da se ne bo nič delalo na enostranski način. Šircelj je še dejal, da je znižanje javne porabe le eden izmed ukrepov, drugi so povezani s sanacijo bančnega sistema, tretji pa z izboljšanjem gospodarskega okolja.
 
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) sta poudarila, da od nove vlade pričakujeta predvsem socialni dialog. Štrukelj je ob tem dejal, da se morajo do 30. junija o ključnih vprašanjih odgovoriti, saj bo po tem datumu lahko nastopilo stanje, ki bo neobvladljivo. Takrat naj bi v skladu z dogovorom začele rasti tudi plače javnih uslužbencev, ki so sicer do konca junija zamrznjene. "Iskali bomo rešitve tako, da bodo bremena porazdeljena pravično. Sedaj niso," je prepričan. Ob tem je opozoril, da je v Sloveniji pri socialnem dogovarjanju problem prav v tem, da varčevanje ni pravično porazdeljeno.
 
Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije se je zavzela za stimulacijo gospodarstva, ne verjame pa da lahko nova vlada v enem letu zmanjša proračunski primanjkljaj za 800 milijonov evrov, kot to predvideva koalicijska pogodba. Kot je dejala, se se bodo samo stroški obresti letos povečali za 180 milijonov evrov. To pomeni, da bi morali privarčevati kar milijardo evrov, je dejala.
 
Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je opozoril, da bo potrebno varčevati tudi v javnem sektorju. Socialni dialog je potreben, vendar je treba tudi razumeti, da gospodarske rasti nimamo, da so davčne obremenitve prevelike in se zadolžujemo za porabo javnega sektorja. Treba bo varčevati, tudi v javnem sektorju, sicer se bo res zgodilo, da bodo prišli predstavniki trojke in Sloveniji diktirali pogoje. Štrukelj je na to odvrnil, da se plače v javnem sektorju že več let niso zviševale, medtem ko to ni bil primer v gospodarstvu.
 
Ekonomist in predsednik vladnega fiskalnega sveta Marjan Senjur ocenjuje, da je napovedano varčevanje oz. zmanjšanje primanjkljaja v višini 800 milijonov evrov ekstremen ukrep. Sloveniji gre sicer slabo, vendar smo v nekem evropskem položaju, tako da lahko še preživimo. Zato ni treba, da delujemo panično ali ekstremno. 800 milijonov je ekstremen ukrep, meni Senjur.