nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković v novi davčni aferi: 129 tisoč evrov nakazila sinu Juretu

Deli na:
Janković v novi davčni aferi: 129 tisoč evrov nakazila sinu Juretu

Foto: Bobo

MMC RTV Slovenija poroča, da v uredništvu hranijo dokumente, iz katerih je razvidno, da je Jure Janković na svoj račun v letih 2007 in 2008 prejel tri nakazila v skupni vrednosti 129.000 evrov kot asignacijo med ZJ/JJ, kar verjetno pomeni med Zoranom Jankovićem in njegovim sinom Juretom, ni pa razvidno, kaj je točno bil predmet teh asignacij. Zoran Janković je nakazila potrdil.

V dokumentih Dursa o sumu davčnih nepravilnosti so tudi tri nakazila med Electo, Zoranom in Juretom Jankovićem. Denar je bil namenjen Zoranu , a je ta sklenil asignacijo s sinom. Z nakazili naj bi sinova Damjan in Jure očetu odplačevala kupnino 40 milijonov evrov za Electo, doslej naj bi plačala že 6 milijonov.

To sicer niso edina nepojasnjega nakazila, ki jih je prejemal Jure Janković. Leta 2009 je dobil nakazanih 250.000 evrov od ciprskega podjetja Blue train Investments in še 400.000 evrov neznanega izvora.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci dejal, da se mu z nakazili ne zdi nič narobe. Kot je pojasnil, je bilo najprej nakazilo v višini 100.000 evrov, potem pa še preostalo.

"Vsaka zadeva ima svoje meje. En od novinarjev je pomolil dokument, če lažem. Zakaj sem sinu nakazal ta denar? Electa je nakazala ta denar, saj je Jure urejal okolico svoje hiše," je povedal župan. Jankovića je na sprehodu do MMC, kjer je sodeloval v klepetalnici, namreč na ulici ustavil novinar, ki mu je pod nos pomolil dokument, na katerem je pisalo davčna tajnost. Vprašal ga je tudič, če se laže, ko govori, da s sinovoma nima poslovnih odnosov.

Sin Jure Janković je urejal vrt in kot oče sem mu denar posodil, pravi Janković, ki za pojasnila o delu na vrtu novinarje pošilja k Juretu: "Uboga država, ko starš svojemu otroku ne sme dati denarja."

Parlamentarna komisija Alenke Jeraj in Durs sta po županovem mnenju kriva, da so dokumenti prišli v javnost. Durs je povezan s SDS, trdi, saj je generalna direktorica Dursa Mojca Centa partnerica vidnega člana SDS Andreja Širclja.

Janković novinarju: Koliko si ti star?

Na večerni konvenciji Pozitivne Slovenije je Zoran Janković sicer zatrdil, da mu "zgodba s sinovi" ni pokvarila večera, a dneva ni imel prav dobrega. Najprej ga je pred stavbo nacionalne RTV hiše nepripravljenega zalotila ekipa Pop TV z novinarjem, ki ga je spraševal o nakazilu 129.000 evrov sinu Juretu. Vidno nejevoljni ljubljanski župan je odrezavo odgovarjal, da je sinu nakazal denar in da naj o tem vprašajo sina.

Na hitro sklicani tiskovni konferenci nekaj ur kasneje se je Janković zapletel v napeto izmenjavo z novinarjem (VIDEO), ki mu je očital, da medije že štiri leta pošilja k sinu, češ da sam s poslovanjem Electe nima nič, zdaj pa je spet ubral isto taktiko. "Ne mi žugat," je najprej zabrusil novinarju, nato pa: "Koliko si ti star?" Nazadnje je novinarja po odgovore spet poslal k sinu Juretu, ki je "star 31 let in je polnoleten."

Kaj je asignacija (vir: PravoZaTelebane)

Z asignacijo ena oseba (nakazovalec) naroči drugi osebi (nakazanec), naj na njen račun nekaj izpolni (nekaj da, stori) tretji osebi (prejemnik nakazila), to tretjo osebo pa pooblasti, da sprejme to izpolnitev.

Klasičen primer asignacije nastopi v razmerju upnik, dolžnik in dolžnikov dolžnik, ko dolžnik, namesto da bi plačal svoj dolg upniku, naroči svojemu dolžniku (dolžnikov dolžnik), naj dolg, ki ga ima do njega, plača neposredno upniku, upnika pa pooblasti, da sprejme plačilo od dolžnikovega dolžnika.

Lastnik 183 kvadratov velike hiše v Grosupljem je uradno Zoran Janković, ob hiši je še pokrit bazen. V hiši od leta 2004 živi Jure z družino.