evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa Dela: Visoka podpora protikorupcijski komisiji

Deli na:
Anketa Dela: Visoka podpora protikorupcijski komisiji

Foto: Bobo

Prepričljiva večina sodelujočih v anketi Dela meni, da bi morala tako Zoran Janković kot Janez Janša odstopiti z vseh funkcij. Da bi moral oditi Janša, jih meni 86 odstotkov, da bi moral odstopiti Janković, pa 89 odstotkov. 92 odstotkov anketiranih podpira delo Komisije za preprečevanje korupcije.

Anketirani z odzivom premiera in predsednika SDS Janše ter ljubljanskega župana Jankovića po objavi poročila protikorupcijske komisije glede njunega premoženjskega stanja niso zadovoljni. Na vprašanje, ali sta se primerno odzvala na poročilo in ugotovitve protikorupcijske komisije, jih je več kot tri četrtine, 78 odstotkov, odgovorilo nikalno. Njun odziv se zdi primeren 13 odstotkom vprašanih.

V odgovor na ugotovitve iz poročila protikorupcijske komisije je bilo v javnosti slišati trditve, da gre pri oceni Janševega premoženjskega stanja za politični konstrukt. Anketirane so vprašali, ali se strinjajo s takimi trditvami. 69 odstotkov vprašanih se ne strinja, da gre za konstrukt, 22 odstotkov anketiranih pa se s tem strinja. Devet odstotkov vprašanih je odgovorilo ne vem.


Sodelujoče v anketi so vprašali, kakšna bi bila najprimernejša rešitev, pri čemer so jim ponudili štiri scenarije. Največ, 33 odstotkov, jih je kot najprimernejšo rešitev navedlo predčasne volitve. Le malo manj, 29 odstotkov, rešitev vidi v tem, da bi sedanja koalicija predlagala novega mandatarja. Da je prava rešitev tehnična vlada, jih meni 20 odstotkov. Oblikovanje nove koalicije, v kateri ne bi bilo SDS, pa se zdi primerno devetim odstotkom vprašanih.

V anketi so tudi preverili, kje rešitve vidijo podporniki posameznih političnih strank. Simpatizerji SDS so večinsko (63 odstotkov) podprli scenarij, po katerem bi sedanja koalicija predlagala novega mandatarja, 20 odstotkov pa jih je za predčasne volitve. Simpatizerji SD: 36 odstotkov jih je za predčasne volitve, 32 odstotkov za sedanjo koalicijo z novim mandatarjem. Simpatizerji SLS: 36 odstotkov jih je za obstoječo koalicijo z novim mandatarjem, 30 odstotkov pa za predčasne volitve.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je 16. in 17. januarja na reprezentativnem vzorcu 503 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.