favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Janša v Zagrebu pri Plenkoviću o arbitraži

Deli na:
Janez Janša v Zagrebu pri Plenkoviću o arbitraži

Foto: Twitter

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša se je v sredo mudil v Zagrebu, kjer se je sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Med drugim sta se pogovarjala tudi o zapletih z arbitražo o meji, so danes sporočili iz SDS.

Janša se je v Zagrebu sestal tudi s predsednikom sabora Goranom Jandrokovićem in predsednikom Evropske ljudske stranke (EPP) Josephom Daulom.

S Plenkovićem sta govorila predvsem o odnosih med Slovenijo in Hrvaško ter o arbitraži, pa tudi razmerah v regiji in Evropski uniji. Govorila sta tudi o sodelovanju med SDS in HDZ, ki jo vodi Plenković in ki je tako kot SDS članica EPP. Pri tem je SDS podprla kandidaturo HDZ za organizacijo kongresa EPP leta 2019 na Hrvaškem.

Kot je na Twiterju zapisal Janez Janša, je "pogovor vedno potreben, saj le tako odprta vprašanja lahko dobijo odgovore". Plenkoviću se je tudi zahvalil za gostoljubje.

Kaj konkretno se je Janša pogovarjal s Plenkovićem, v SDS ne razkrivajo. Znano pa je nasprotovanje stranke arbitraži in tudi temu, da bi morala Slovenija implementirati arbitražno razsodbo, če je Hrvaška ne namerava.

Hrvaška pod vodstvom Plenkovića pa vztraja, da je arbitražna razsodba zanjo mrtva črka na papirju, ker da je zaradi "kompromitacije" postopka z nedovoljenimi pogovori med slovenskima agentko in arbitrom izstopila iz arbitraže in da zanjo torej ne velja več. Pa čeprav je sodišče samo odločilo nasprotno.

Plenković zdaj slovenski strani ponuja "dialog o vseh odprtih vprašanjih", tudi o meji, vendar ne na podlagi arbitražne razsodbe. Slovenski premier Miro Cerar pa vztraja, da se s Hrvaško lahko pogovarja samo o načinih implementacije razsodbe.