Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Slovenija

Jambrek: Velika koalicija, za kakršno se zavzema Žiga Turk, bi bila katastrofalna

Deli na:
Jambrek: Velika koalicija, za kakršno se zavzema Žiga Turk, bi bila katastrofalna

Foto: Primož Lavre

Profesor in lastnik zasebne Nove univerze Peter Jambrek ocenjuje, da Slovenija potrebuje levo in desno vlado. Toda če levo-desno razumemo v današnjem slovenskem pomenu, se tako sestavljena vlada po njegovem ne bi izšla. Velika koalicija je lahko le obet za nadaljevanje statusa quo, je dejal za Dnevnikovo prilogo Objektiv.

"Če sta desnoliberalni opciji najbližje SDS in NSi in če sta levoliberalni opciji najbližje SMC in SD, bi bila takšna velika koalicija, za kakršno se zavzema Žiga Turk, katastrofalna. Kako boste vendar zmešali dve tako različni sestavini: politično opcijo, ki želi ohraniti državno lastnino kjerkoli in kakorkoli, ter opcijo, ki zahteva privatizacijo?" se je vprašal Jambrek.

Velika koalicija je lahko po njegovem le obet za status quo, čeprav bi bilo volilno telo danes zrelo za nekaj malega previdnih reform. "Skeptičen sem, da bi taka koalicija to zmogla, a bilo bi sijajno, če bi se motil," je dejal.

Sam se nagiba k temu, da bi na volitvah prihodnjo nedeljo volil stranko SDS, čeprav sta se z Janezom Janšo razšla. "Janša je bil razmeroma žaljiv do mene osebno, jaz pa sem molčal. No, nekaj stvari sem mu le zabrusil nazaj. Lani sva se srečala po naključju in si segla v roke. To se mi zdi zanimivo omeniti, ker sem v življenju že nekajkrat zavrnil rokovanje s kakšno osebo in mi je za to danes zelo žal," je pojasnil.


Na vprašanje, ali ga ne moti, da je SDS stranka, ki s plakatov kriči proti migrantom, je Jambrek odgovoril, da je bila migrantska kriza, kakršna je bila leta 2015, nevarna. Kot pravi, je jasno, da potrebujemo priliv migrantov, toda to se ne sme dogajati na neurejen način, kakršnega se je spomnila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je "s povabilom migrantom, naj pridejo v Nemčijo, porušila ne le zunanje, ampak tudi notranje meje EU".

Kar je v zvezi z migranti naredila Madžarska, je bilo po Jambrekovih besedah v izvedbi seveda videti nesimpatično, vendar pa je njena politika danes mainstream EU.

Glede novih obrazov v politiki je dejal, da etablirane stranke izgubljajo zaupanje, ljudje pa poleg tega tudi niso več pripravljeni voliti za posamezne stranke iz nekega oportunizma, ampak se jim zdi, da imajo priložnost voliti nekoga drugega.

Jambrek, ki je bil nekoč zagovornik večinskega volilnega sistema, danes ne ve, ali bi bil večinski sistem primeren za Slovenijo. A če bi smel izbirati med sedanjim sistemom in večinskim, bi se verjetno odločil za slednjega, saj je manj tvegan za Slovenijo kot državo.