Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Luka Mesec in Bernard Brščič sta najslabši par. Hujskača in bleferja.

Deli na:
Luka Mesec in Bernard Brščič sta najslabši par. Hujskača in bleferja.

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

V Sloveniji ni treba reči »populisti vseh dežel, združite se!«, saj so naši levi in desni populisti danes že na skupnem imenovalcu.

V Sloveniji so mediji že dolgo pred vzponom Donalda Trumpa nevšečna dejstva žigosali za laži, svoje laži pa prodajali kot sveto resnico. Trump je zgolj laž postavil za evangelij današnjih populistov. Koga pa zanimajo dejstva, če se laži bolje slišijo, kajne? Predvsem tiste, ki so izrečene »v službi resnice«.

Temu vodilu danes sledijo tudi drugi populisti po svetu, zlasti italijanski populistični dvojec Matteo Salvini in Luigi Di Maio, ki sta v EU našla grešnega kozla za vse težave Italije. To velja tudi za naše leve in desne populiste, ki so se združili v hujskaški vojni proti EU, čeprav jih dejstva izpodbijajo na vsakem koraku.

Tako družno obtožujejo EU in bruseljske elite, da so odtujeni od ljudstva, ki ga, kakopak, zastopajo prav oni, populisti. Takšno mnenje bomo zasledili od skrajnje leve do skrajnje desne, v Meščevi Levici ali v Janševi SDS, pri odgovornemu uredniku Večera Matiji Stepišniku ali pri ideologu SDS Bernardu Brščiču.

V resnici njihove laži in zavajanja podpira zanemarljiva manjšina, čeprav se nenehno derejo po medijih ali socialnih omrežjih in ustvarjajo lažni videz, da predstavljajo ljudstvo, to je večino! To je lepo pokazala anketa Parlemeter 2018, objavljena prejšnji teden, ki je za Slovenijo ponovno predstavila dejstva, ki so v nasprotju z večino »resnic«, ki jih pridigajo naši levi in desni populisti.

Večina anketiranih iz Slovenije meni, da je EU dobra stvar (56 odstotkov, slaba je zgolj po mnenju 11 odstotkov), prav tako jih še več meni, da je Slovenija pridobila s članstvom v EU (69 odstotkov), da ni pridobila, kot nenehno zavajajo kričači od podpornikov Meščeve Levice do ideologa SDS, Brščiča, pa zgolj 25 odstotkov vprašanih.

Zlasti za naše leve populiste je evro nekaj neskončno škodljivega in bi se takoj vrnili k nacionalni valuti, medtem ko v Sloveniji evro podpira kar 86 odstotkov in si delimo tretje mesto z Nizozemsko po najvišji podpori skupni valuti! Levi in desni populisti fantazirajo o vrnitvi k nacionalni državi, ker po njihovo EU nažira suverenost naše države. Tudi pri tem vprašanju jih dejstva izpodbijajo.

Če bi bil referendum, bi večina Slovencev in Slovenk glasovala, da ostanemo v EU (66 odstotkov), medtem ko bi za izstop glasovalo samo 16 odstotkov. Prav tako je večina anketiranih kot pozitivne plati EU označila tisto, kar naši populisti veselo pljuvajo in se lažejo, da je to največji problem EU: EU prispeva k višji gospodarski rasti (46 odstotkov), EU državljanstvo zagotavlja nove zaposlitvene priložnosti (39 odstotkov), članstvo v EU zagotavlja boljše sodelovanje med našo državo in drugimi državami EU (30 odstotkov).

Še dobro, da ljudstvo bolje ve od populistov, kaj je pomembno za našo državo in dobro za ljudstvo. Po podatkih slovenskega statističnega urada je Slovenija s trgovanjem z državami članicami EU v juniju 2018 ustvarila kar 76,6 odstotka vsega izvoza, ravno izvoz v EU pa je glavno gonilo naše gospodarske rasti, ki nas je povlekel iz brezna dolgoletne globoke gospodarske krize. Še en primer v nebo vpijoče odtujenosti naših levih in desnih populistov, ki ne zamudijo priložnosti, da pljuvajo po EU, ki z enotnim trgom v resnici zlata jama za naše gospodarstvo in blaginjo prebivalcev Slovenije.

Brščič je bil tako vzhičen nad Bannonom, da bi z njim poročil celo Ivanko Trump: »Za svet bi bilo bolje, če bi bila Ivanka Trump poročena s Stevom Bannonom in ne z židovskim multikulti globalistom Jaredom Kushnerjem.« (7.4.2017, tviter) S tem je samo ponovno potrdil svoj antisemitizem.

Najbolj smešno je, da naši levičarji in njihov bilten Mladina vijejo roke nad razvpitim populističnim gibanjem Steva Bannona, katerega namen je oslabitev in celo zrušenje EU, sami pa že dolga leta propagirajo vse, kar zastopa taisti Bannon. Populist Bannon, ki je med najzaslužnejšimi za Trumpovo zmago, je eden najbolj gorečih zagovornikov ekonomskega nacionalizma, protekcionizma in nasprotnikov globalizacije, ki jo poosebljajo EU, IMF in druge globalne institucije.

Enake protiglobalistične parole slišimo iz ust populistov iz Meščeve Levice, ki zagovarjajo ekonomski nacionalizem pod šifro bankrotirani mencingerjanski »nacionalni interes«, goreče nasprotujejo tujemu kapitalu, se borijo proti prostotrgovinskim sporazumom in kot Mesec celo izvoz označujejo za Ahilovo peto Slovenije.

V Sloveniji ni treba reči »populisti vseh dežel, združite se!«, saj so naši levi in desni populisti danes že na skupnem imenovalcu. Nad Bannonovim populizmom se seveda navdušujejo mnogi s slovenske desnice, zlasti s tiste najbolj skrajnje. Skrajnji desničar Brščič je bil denimo tako vzhičen nad Bannonom, da bi z njim poročil celo Ivanko Trump: »Za svet bi bilo bolje, če bi bila Ivanka Trump poročena s Stevom Bannonom in ne z židovskim multikulti globalistom Jaredom Kushnerjem.« (7.4.2017, tviter) S tem je samo ponovno potrdil svoj antisemitizem.

Ne preseneča, da je na desni medijski in tviteraški sceni vsak dan več navdušenih vernikov Bannona in njegovega gibanja, ki v populističnem slogu z vsemi topovi tolčejo proti EU in globalizaciji. In to kljub dejstvu, da se je ravno Slovenija po nedavnih ugotovitvah študije nemške fundacije Bertelsmann uvrstila med zmagovalke globalizacije.

Po pozitivnem učinku na BDP na prebivalca zaradi okrepljene globalne povezanosti od 1990 do 2016 je Slovenija pristala na devetem mestu, upoštevajoč kupno moč pa celo na drugem. To pomeni, da globalizacija koristi zlasti življenjski blaginji prebivalcev Slovenije. To je ljudstvu! Vendar to ne zanima odtujenih slovenskih levih in desnih populistov, ki se sklicujejo na ljudstvo, dejansko pa kopljejo grob taistemu ljudstvu.

Kako nizko smo padli v Sloveniji zaradi populistične mrzlice, nenazadnje kaže primer urednika Financ Petra Frankla, ki se je nekoč zavzemal za liberalno in odprto družbo, v enem od svojih zadnjih komentarjev pa se je postavil v bran »mačo« populistom s trditvijo, da so se »establišment« stranke v EU odtujile od ljudstva. Joj, Frankl, a ni zgodovina polna primerov, kako se pod »mačo« levimi in desnimi populisti ljudstvu nista cedila mleko in med, ampak diktature, vojne, ekonomska beda in resnična lakota!