Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Šokantno: Luka Mesec in Janez Janša sta si padla v objem sredi Pariza!

Deli na:
Šokantno: Luka Mesec in Janez Janša sta si padla v objem sredi Pariza!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Francoska facebook vstaja rumenih jopičev je v Sloveniji združila na videz nezdružljivo – leve in desne populiste, Meščevo Mladino in Janševo Nova24TV.

Petkova Mladina, ki velja za uradni list Meščeve Levice, se navdušuje nad francosko ulično »revolucijo« v naslovni temi Otroci ekonomske neenakosti. Isti dan se je spletni portal Nova24TV, ki je trobilo Janševe SDS, navduševal nad francosko vstajo v članku Vredno ogleda: Tega o turbulentnih dogajanjih v Franciji v osrednjih medijih ne boste izvedeli (14. 12. 2018). Eni in drugi so nam namreč zamolčali, da Francija v plamenih v Sloveniji zbližuje levo in desno populistično ideologijo, to je Luko Mesca in Janeza Janšo!

Navdušenje slovenske ekstremne levice nad ulično vstajo v Franciji ni presenetljivo. Slovensko različico ulične vstaje rumenih jopičev smo v Sloveniji že videli leta 2012 pod vodstvom Uroša Lubeja, ko je rušil tedanjo Janševo vlado. Današnji poslanec Levice Franc Trček je bil med najbolj gorečimi facebook vstajniki, ki so se združili v zahtevi: »Janez Janša naj odstopi kot premier Republike Slovenije«.

Janševa SDS je facebook vstajnike na tviterju označila za zombije: »Vstaja zombijev, ne pa vstaja naroda« (21. 12. 2012). Zato je toliko bolj šokantno današnje navduševanje nad francosko facebook ulično vstajo pri desnih ekstremistih z Janševe Nova24TV. V Janševem mediju navdušeno štejejo dneve francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in objavljajo fotografije giljotine s facebooka, s katero so v času francoske revolucije obglavljali ljudi.

Čeprav so bile ulične vstaje leta 2012 slovenska verzija »ulične giljotine« in uvertura v padec Janševe vlade v začetku leta 2013. Kljub temu se na Janševi Novi24TV in na desni tviteraški sceni navdušujejo nad uličnim nasiljem v Franciji. Halo!? A lahko naša desnica pade še nižje?

Podobnosti med uličnim rušenjem Macrona in obeh Janševih vlad je veliko. Gibanje rumenih jopičev zahteva Macronovo glavo predvsem zato, ker naj bi z davčno reformo postal predsednik bogatih. Macron je znižal davke za premožnejše, da bi povečal naložbe v podjetja in zmanjšal brezposelnost, ki je v Franciji velika težava.

Enako so Lubej in njegovi vstajniki leta 2012 rušili Janševo vlado, ker naj bi z varčevanjem jemala ljudstvu in hkrati znižala davke, zlasti davek na dobiček podjetij, s čimer je želela povečati naložbe in spodbuditi zaposlovanje. Na naši desnici očitno nimajo niti toliko zgodovinskega spomina, da bi se spomnili uličnega rovarjenja Dušana Semoliča proti davčni reformi iz časa prve Janševe vlade leta 2007.

Levičarski sindikalist Semolič je skupaj s tedanjim predsednikom države Danilom Türkom po Ljubljani rohnel proti Janševi davčni reformi s populističnim sloganom »bogati bodo bogatejši in revni revnejši«. Danes v Franciji ulični vstajniki Macrona obtožujejo enako, kot so naši levičarji obtoževali obe Janševi vladi.

V resnici desnica sama sebi pljuva v obraz in sporoča, da je torej prav, da so se v Sloveniji zgodile vstaje, zrušila Janševa vlada, v Mariboru pa obešale lutke.

Razlika je zgolj v tem, da se danes na Janševi Nova24TV skupaj z Mladino navdušujejo nad zahtevami rumenih jopičev in rušenjem francoskega predsednika Macrona. V resnici pa desnica sama sebi pljuva v obraz in sporoča, da je torej prav, da so se v Sloveniji zgodile vstaje, zrušila Janševa vlada, v Mariboru pa obešale lutke.

Zlivanje levega in desnega ekstremizma sem v Reporterju v zadnjih letih analizirala v številnih komentarjih. Dejansko ni to nič novega pod soncem, saj je Janšev glavni skrajnež Bernard Brščič z levimi ekstremisti paktiral že februarja 2012, ko je bodočim Lubejevim in Meščevim vstajnikom na Delavsko-punkerski univerzi predaval o Leninu skupaj z znanimi levimi udarniki Jožetom Mencingerjem, Frančkom Drenovcem, Primožem Kraševcem, Majo Breznik idr.

V Sloveniji ni treba reči, »populisti vseh dežel, združite se!«, saj so naši levi in desni populisti že dolgo združeni zlasti v hujskaški vojni proti EU in globalizaciji, čeprav jih dejstva izpodbijajo na vsakem koraku. Zato ni slučaj, da se nad vstajo v Franciji navdušujeta tako skrajno leva Mladina kot skrajno desna Nova24TV. Saj so rumeni jopiči konfuzna facebook mešanica zahtev skrajne levice in skrajne desnice, ki je vse bolj značilnost tudi Slovenije. Vstajniki v Franciji od Macrona zahtevajo tudi večjo državno porabo, čeprav je po podatkih Eurostata danes Francija po deležu javne porabe v samem vrhu med državami EU.

Enak »fake news« populizem imamo v Sloveniji, kjer se kot največji problem prikazuje minimalna plača, čeprav je imela naša država že leta 2014 najvišjo minimalno plačo v EU (glede na povprečno plačo). Tako smo minuli teden v državnem zboru videli novo zlivanje levega in desnega populizma. Naši desničarji so imeli toliko povedati proti minimalni plači, na koncu pa proti noveli zakona o zvišanju minimalne plače v državnem zboru ni glasovala niti Janševa SDS. Pa naj še kdo reče, da tudi v Sloveniji levi in desni populisti ne znajo strniti vrst!

To je dodatni razlog, zakaj je desnica velika politična poraženka leta 2018. Ker pač desnica na čelu z Janševo SDS nima identitete ne doslednosti, temveč kot pri vstajah rumenih jopičev v Franciji slepo sledi lažnim novicam in gre tako daleč, da se celo izenači s svojim največjim domačim ideološkim nasprotnikom. Zato desnica tone vse globlje, iz enega v drug poraz.